Dieproze, citroengeel, zalm of tweekleurig: de kerstster of poinsettia (Euphorbia pulcherrima) is er in veel meer kleuren dan het traditionele kerstrood of winterwit. En dat maakt deze winterse kamerplant hartstikke hip. Want de Urban Jungle-trend kent inmiddels veel meer kleuren dan groen alleen.

Volle bloei in de winter

De kerstster die wij als kamerplant kennen, groeit in de natuur van Mexico en Midden-Amerika als kruidachtige struik. Hij kan wel tot vier meter hoog worden. In de zomer is hij kaal, maar van november tot februari staat de Euphorbia in volle bloei. Dat zijn ook de maanden waarin de planten hier op hun mooist zijn én volop verkrijgbaar.

Met de kerstster als kamerplant haal je de Urban Jungle-stijl in je winterhuis – Creatief met Buitenleven

De schutbladeren van tweekleurige variëteiten zijn mooi getekend. Foto Starsforeurope.com

Kleurrijke kamerplant

De poinsettia heeft donkergroene bladeren waaruit opvallende ‘sterren’ tevoorschijn komen. Dit zijn geen bloemen, zoals veel mensen denken, maar de kleurrijke schutbladeren die in een ster om het hart staan. Hierin bevinden zich de echte, kleine, gele bloemen. Behalve de klassieke rode en witte sterren, zijn er de laatste jaren steeds meer kleurrijke variëteiten bijgekomen. Knalkleurtjes als roze, vuurrood en zelfs geel, maar ook warme winterse tonen waaronder zalm en abrikoos. Fraai zijn ook de bontbladige soorten, met spikkels, blossen of strepen op het blad. Goed nieuws dus voor aanhangers van de Urban Jungle-stijl, want het mixen van groene kamerplanten met kleurrijk bloeiende soorten is een trend.

Met de kerstster als kamerplant haal je de Urban Jungle-stijl in je winterhuis – Creatief met Buitenleven

De klassieke rode kerstster zorgt voor een warme wintersfeer in huis. Foto Starsforeurope.com

Creatieve plant voor de kersttafel

Qua styling kun je alle kanten op met de kerstster als kamerplant. Maak hem het middelpunt van een sfeervolle winterpresentatie met Malus appeltjes (wilde appel), cranberry’s en mos. Of beplant een strakke plantentafel met een groep kerststerren in een opvallende tint. Ministerretjes lenen zich goed voor tafelschikking in terracotta potjes. Ook kun je er de kerstboom mee optuigen. Of laat ze bungelen aan een mooie tak boven de kerstdis. Kerststerren zijn verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en supermarkten. Sluit je voor sfeerideeën aan bij de Facebook-groep Kerstster.

Met de kerstster als kamerplant haal je de Urban Jungle-stijl in je winterhuis – Creatief met Buitenleven

Dek je tafel met kerststerren of maak er een tafelschikking mee. Foto Starsforeurope.com

Verzorging van de kerstster

Met een beetje verzorging kan een kerstster wel drie maanden kleur brengen in huis. Zet hem daarvoor wel op een plek met voldoende daglicht en geef regelmatig een flinke slok water. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, is dat voldoende. Makkelijk in onderhoud: knip de sterren eruit en zet deze met steeltjes in glaasjes. De kamerplant is namelijk geschikt voor hydroponie; de wortels zullen zich in het glas ontwikkelen en de plant groeit gewoon verder. Lees meer hierover in het bericht ‘Pot je plant in water: hydroponie‘.

Review deze post