Verschil bananenbrood en bananencake
De een noemt het bananencake, de ander bananenbrood. Meestal wordt hetzelfde bedoeld. Toch is er een verschil tussen een bananencake en een bananenbrood. Bananenbrood heeft namelijk een wat vastere structuur. Het leent zich dan ook prima als vervanger voor je dagelijkse boterhammen. Bananencake wordt juist vaak gegeten als zoete lekkernij.
Welke bananen voor bananenbrood en bananencake?
Het mooie aan bananencake en bananenbrood is dat je er overrijpe bananen voor kunt gebruiken. Sterker nog, hoe bruiner de banaan, hoe beter. Rijpe bananen hebben namelijk het meeste smaak en voegen dus een lekkere zoete smaak toe aan je bananencake of bananenbrood.
Hét bananenbrood recept
Voor de cake:
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 120 g zachte, ongezouten roomboter
- 120 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 5 bananen
- merg van 1 vanillestokje
- bakvorm Ø 22 cm
- Voor de afwisseling kun je ook fijngehakte walnoten of grove stukjes chocolade door het deeg mengen
Voor het glazuur:
- Sap van 1 citroen
- 1 eiwit
- 250 g poedersuiker
Bananencake: Aan de slag!
Zo maak je zelf bananencake:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Begin met het deeg en klop de suiker door de boter in een grote kom. Voeg één voor één de eieren toe en klop tot een egaal geheel.
- Prak vier bananen en roer ze samen met het merg van het vanillestokje door het botermengsel.
- Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en meng alles goed door elkaar.
- Vet een bakvorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
- Giet het beslag in de vorm en bak de bananencake in 45 minuten gaar.
- Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt; dan is hij gaar. Laat de bananencake vervolgens afkoelen op een rooster.
- Maak nu het glazuur. Klop in een kom het eiwit luchtig en voeg een beetje citroensap toe.
- Meng beetje bij beetje de poedersuiker erdoor totdat er een mooi glazuur ontstaat waar je pieken van kunt trekken. Voeg naar smaak nog meer citroensap toe.
- Besmeer de afgekoelde bananencake met het glazuur. Snijd de laatste banaan in schijfjes van 1,5 cm en leg die bovenop de cake. Laat het glazuur nu hard worden en je bananencake is klaar. Smakelijk!
Voor de afwisseling kun je ook fijngehakte walnoten of grove stukjes chocolade door het deeg mengen.
Help! Waarom is mijn bananenbrood of bananencake droog?
Ben je vol goede moed aan de slag gegaan met bovenstaand recept, maar komt je bananencake te droog uit de oven? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft de cake te lang in de oven gezeten of op een te lage temperatuur. Andere oorzaken van droge bananencake zijn te veel meel of te weinig vettige substanties in het mengsel. Veel bakplezier tijdens het perfectioneren van jouw huisgemaakte bananencake!
Hoe bewaar je bananencake?
Heb je zelf lekkere bananencake gebakken (zie recept hieronder)? Grote kans dat je al dat lekkers niet in een keer op krijgt. Geen probleem, je kunt bananencake gewoon bewaren. De cake blijft vier tot vijf dagen goed. Eet je niet binnen die tijd zoveel cake? Dan kun je ook overwegen om je bananencake of bananenbrood in te vriezen. Dan kun je het baksel wel drie maanden bewaren!
Tip: Drogen!
Wil je je oude bananen bewaren, maar heb je geen zin om een cake te bakken? Je kunt groenten en fruit gemakkelijk drogen. Het resultaat is heerlijk en verlengt flink de houdbaarheid van al dat gezonde eten!