Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata), ook wel springklaver genoemd, is een zaadonkruid dat je vaak ziet tussen de voegen van stoeptegels. Als je deze bodembedekker met gekleurde bloemetjes in je tuin hebt, verspreidt ie zich snel en is hij niet gemakkelijk te verwijderen. Bestrijd gehoornde klaverzuring dus zo snel mogelijk op een natuurlijke manier.

Rode of paarse klaver in je gazon

Gehoornde klaverzuring vind je vaak in stedelijk gebied. Het is een plantje dat de neiging heeft te woekeren en goed gedijt op stenige ondergrond, maar net zo goed je gazon, bloembak of border een fijne plek vindt. Je herkent gehoornde klaverzuring aan de gele tot oranjegele bloemetjes. Maar vooral het blad is kenmerkend, dat donkergroen tot bruingroen is waardoor het er net uitziet of je rode of paarse klaver in je gazon hebt. Zowel de stengels, bladsteel als het blad is behaard. Dit ‘onkruid’ bloeit van april tot oktober en wordt maximaal 30 cm hoog.

Met een laagje dauw erop zie je de haartjes van springklaver beter.

Is springklaver kruid of onkruid?

Of je dit plantje bestempelt als kruid of onkruid, is voor iedereen anders. Wie er graag vanaf wil in de tuin, gaat aan de slag om gehoornde klaverzuring of springklaver te bestrijden. Het feit dat het een moeilijk te verwijderen plantje is, is voor veel mensen al een reden om er vanaf te willen. Als je niets doet, kan deze woekeraar zich in no-time verspreiden door je tuin. De plant wordt niet voor niets springklaver genoemd: het zaad schiet alle kanten op zodra je het aanraakt. Ook zonder aanraking is dit de manier van de plant om zich voort te planten.

Gehoornde klaverzuring bestrijden vóór de bloei

Springklaver gedijt optimaal in tuincentra, waar de temperatuur precies goed is; ze houdt van vocht en warmte. Zo neem je het onkruid vaak zonder het te weten, samen met je nieuwe aankoop, mee naar je eigen tuin. Lieuwe Westra, hovenier bij Tuinkeur, kan gehoornde klaverzuring wel waarderen. “Persoonlijk vind ik springklaver een mooi plantje om te zien. Maar omdat het zo woekert, wordt het hele bodemleven verpest. Zorg dus dat je springklaver bestrijd voordat het gaat bloeien, anders gaat de verspreiding heel snel.” Hoe je dit doet in de border? “Je kunt dit doen door te schoffelen. Zorg dan wel dat je alles weghaalt, anders blijven de wortels zitten”, tipt Lieuwe. Zie je het plantje tussen je tegels, haal het dan secuur weg met een voegenkrabber of gebruik een onkruidbrander.

Springklaver bestrijden is niet zo gemakkelijk. Het onkruid verspreid zichrazend snel en moet daarom voor de bloei worden aangepakt. Buitenleven geeft tips.
Je ziet springklaver vaak tussen de voegen van tegels. Haal het hier inclusief wortel weg met een voegenkrabber.

Put de wortels uit met kokend water

Een andere manier om gehoornde klaverzuring te bestrijden tussen de tegels, is door het te overgieten met kokend water. Deze methode dien je wel een aantal keer te herhalen voor een gewenst effect. Het kokende water maakt namelijk wel de bovengrondse delen kapot, maar onder de grond gebeurt niet zoveel. Door herhaling put je de wortels uit. Dit is een milieuvriendelijke manier omdat het water geen schadelijke middelen bevat en je geen verdere schade toebrengt aan het bodemleven. Wat wel kan beschadigen zijn andere planten, vandaar dat je dit redmiddel liefst alleen bij bestrating inzet. En heb geduld, want zodra je weer bladvorming ziet moet je weer aan de slag.

Voorkom gehoornde klaverzuring in je gazon

Maar hoe pak je springklaver dan in je gazon aan? De beste manier is de groei ervan voorkomen door je gazon goed bij te houden, op tijd te bemesten en maaien en voldoende voeding te geven (lees alles over gazononderhoud). Dan is je gras in optimale conditie en zullen er geen gehoornde klaverzuring of andere ongewenste plantjes tevoorschijn komen. Voorheen werden onkruid en ook springklaver bestreden met schoonmaakazijn, maar dat is tegenwoordig not done: niet goed voor het bodemleven en het milieu. Loopt het de spuigaten uit met springklaver in je gazon? Probeer dan een biologisch bestrijdingsmiddel en pas dit nauwgezet toe.

Bekijk meer tips voor het bestrijden van onkruid en ga aan de slag.

3.1/5 - (89)