Onkruid kan een grote ergernis zijn voor tuiniers die hun buitenruimte graag netjes willen houden. Het is een term die wordt gebruikt voor planten die groeien waar ze niet gewenst zijn. Dit kan tussen stoeptegels, op een gazon of in een tuin zijn. Maar wist je dat onkruid niet altijd een probleem hoeft te zijn? Toch zien we deze planten als nutteloos en schadelijk. Buitenleven vertelt je meer over onkruid en hoe je het op een natuurlijke manier kunt voorkomen en bestrijden, zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Onkruid is een term die wordt gebruikt om planten aan te duiden die groeien waar ze niet gewenst zijn. Dit kan in een tuin, op een gazon, tussen stoeptegels of op een andere plek zijn waar ze niet thuishoren. Voor sommige mensen zijn deze planten irritant en storend, terwijl anderen ze juist als mooi of nuttig beschouwen.

Wel of geen onkruid?

Onkruid in de tuin is een veelbesproken onderwerp onder tuinliefhebbers. Veelvoorkomende plantjes en bloemetjes die als onkruid worden beschouwd zijn onder andere zevenblad, paardenbloem, klaver, vergeet-me-nietje, kamille, fluitenkruid en boterbloem. Het begrip onkruid is echter zeer breed én subjectief, want wat voor de een onkruid is, is voor de ander een genot. Sommige tuinliefhebbers hebben kamille, fluitenkruid of klaproos maar al te graag in hun tuin.

Toch kan onkruid in een aantal gevallen schade toebrengen aan bijvoorbeeld gezondheid of moestuinopbrengst. Zo kan bijvoorbeeld de berenklauw ernstige huiduitslag veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten welke soorten onkruid in jouw tuin voorkomen en welke eventueel bestreden moeten worden.

Bestrijd onkruid in het gazon en in de border - Tuinieren met Buitenleven
Voor de een is het onkruid, voor de ander een prachtig veld met klaprozen en kamille

Hoe voorkom je onkruid in je gazon?

Een gezonde en dichte grasmat voorkomt de groei van onkruid in je gazon. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om bij het inzaaien van je gazon het juiste graszadenmengsel te gebruiken. Voor een gazon dat veel wordt gebruikt, zijn sterke grassoorten zoals Engels raaigras (Lolium perenne) een goede keuze. Daarnaast is het belangrijk om je gazon goed te verzorgen door het regelmatig te sproeien bij droogte, te bemesten en het gras op de juiste lengte te maaien (3 cm is ideaal). Zo krijgen klavers en mossen geen kans om te groeien en woekert onkruid minder snel.

Mulchen is beter dan genezen

Mulchen is een magische oplossing voor je borders. Het is het bedekken van de bodem rondom je planten met organisch materiaal om onkruidgroei te voorkomen. Mulchen kan met verschillende materialen zoals houtsnippers, cacaodoppen, boomschors en afgemaaid gras. Door het ontbreken van licht krijgen onkruidzaden geen kans om te kiemen en groeien. Naast mulchen kun je ook kiezen voor bodembedekkers zoals goudaardbei, kattenkruid en pachysandra om onkruidgroei te verminderen

onkruid gras bestrijden
Mulch zorgt dat onkruid geen licht krijgt en dus niet groeit .

Onkruid verwijderen: 5 tips

Het verwijderen van onkruid kan een uitdagende taak zijn, maar het is mogelijk om het op een milieuvriendelijke manier te doen, zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Buitenleven geeft 5 tips om onkruid op natuurlijke of milieuvriendelijke manier te verwijderen.

1. Handmatig verwijderen

Een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om onkruid te verwijderen is door het handmatig te verwijderen. Dit kan gedaan worden met een tuinhark of met de hand. Door het onkruid handmatig te verwijderen, vermijd je het gebruik van chemicaliën en kun je de groei van het onkruid onder controle houden.

2. Kokend water

Het gebruik van kokend water is een andere milieuvriendelijke methode om onkruid te verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker of een pan met water. Giet het kokende water over het onkruid en het zal snel afsterven.

3. Verbranden

Een andere methode om onkruid te verwijderen is door het te verbranden. Dit kan worden gedaan met behulp van een gasbrander of een speciale onkruidbrander. Door het onkruid te verbranden wordt de bovengrondse vegetatie verwijderd, waardoor het onkruid niet meer kan groeien.

onkruid verwijderen met de hand
Er zijn verschillende manieren om onkruid te verwijderen. De makkelijkste is: handmatig.

4. Mulch gebruiken

Mulch kan worden gebruikt om onkruid te onderdrukken. Mulch is een organisch materiaal dat op de grond wordt gelegd om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals houtsnippers, stro, bladeren of gras.

5. Gebruik van natuurlijke middelen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het verwijderen van onkruid. Azijn, zoutoplossingen en borax zijn enkele voorbeelden van natuurlijke middelen die kunnen worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Deze middelen kunnen echter schadelijk zijn voor andere planten en moeten daarom met voorzichtigheid worden gebruikt.

De juiste methode kiezen

Het is belangrijk om te overwegen wat het doel is van de ruimte waarin de planten groeien en om te kiezen voor een methode die zowel effectief als veilig is voor het milieu en andere planten in de omgeving. Onkruid is niet voor iedereen hetzelfde en wat als onkruid wordt beschouwd, hangt af van de persoonlijke smaak en het doel van de ruimte waarin de planten groeien. Bijvoorbeeld, een persoon die zijn of haar tuin zorgvuldig heeft geplant en onderhouden, zou alles als onkruid kunnen beschouwen dat niet gepland of gewenst is. Aan de andere kant kan iemand anders dezelfde planten beschouwen als wilde bloemen of kruiden, en ze juist willen behouden.

wat is onkruid?
Niet voor iedereen is onkruid hetzelfde. Bedenk goed of iets voor jou écht onkruid is alvorens het te verwijderen.

Meer inspiratie

Deel dit bericht

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*MAAK EEN ACCOUNT EN KRIJG 3 PREMIUM ARTIKELEN GRATIS
4.7/5 - (7)