1. Klokjesduizendknoop: dankbare vaste plant
Sinds het oprukken van de Japanse duizendknoop zijn veel tuiniers huiverig voor de aanschaf van Persicaria’s. Onterecht, want het geslacht kent heel veel prachtige, niet-woekerende soorten. Zo bloeit de onbekende klokjesduizendknoop (Persicaria campanulata) met kleine klokvormige bloemetjes aan trossen. Hij is er in een bescheiden zachtroze en zuurstokroze variant. De plant groeit snel uit tot een mooie, bossige struik. Ideaal voor het opvullen van een vochtig, schaduwrijk stukje waar in de nazomer nauwelijks iets wil bloeien behalve onkruid.
2. Winterharde bolbloem: Nerine
Misschien ken je de kliplelie (Nerine bowdenii) wel van de vaas. De lelieachtige kelken van deze bolbloem staan hoog op de voet en zijn bescheiden van karakter. Ze komen uit Zuid-Afrika maar dankzij veredeling zijn er inmiddels winterharde variëteiten die het goed doen in de Nederlandse tuin. Je plant Nerine als zomerbol aan in de lente, pas in september komen de trompetvormige bloemen uit. Vaak zie je ze in roze, maar Nerines zijn er ook in het wit, oranje, zalm, rood en zelfs meerkleurig. Een steel kan wel twintig bloemen tellen. Fijn: je kunt de bollen na de bloei gewoon in de grond laten.
3. Onbekende laatbloeier: trompetkruid
In de zomer zie je trompetkruid (Strobilanthes) makkelijk over het hoofd. Tenzij hij te warm staat, dan gaan de netelachtige blaadjes slap hangen. In september komt deze vaste plant pas echt uit de verf. De Salvia-achtige blauwe trompetbloemen openen zich dan geleidelijk aan. En dat blijft niet onopgemerkt: bijen en hommels zijn dol op deze relatief onbekende laatbloeier. Als de winters mild zijn, houdt de Strobilanthes het heel lang vol in je tuin. Knip de plant in de lente terug. Kwekers bieden verschillende soorten aan in tinten variërend van lichtroze tot diepblauw.
4. Loodkruid, een bijzondere bodembedekker
Kruipend loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides) is van dit rijtje bloeiende vaste planten zeker ook een bijzonder exemplaar. Met de bodembedekker kun je de randen van je tuin beplanten of de spiegels van bomen. In de zomer is de plant frisgroen. Pas in september ontluiken de hemelsblauwe bloemen. Die lijken een beetje op de bloemen van familielid mannentrouw (Plumbago auriculata). Langzaam begint dan ook het blad te verkleuren. De combinatie van de blauwe bloemen, de rode stelen en het dieprode blad is sprookjesachtig. De eerste jaren kan deze bloeiende vaste plant vorstgevoelig zijn. Dek hem dan af met takken en bladeren. Loodkruid wil graag een zonnige tot licht beschaduwd plekje in goed doorlatende grond. Tip: ook in pot is loodkruid prachtig. Zorg er dan voor dat de aarde niet te nat wordt. Er zijn ook struikvormen verkrijgbaar.
5. Blauw leliegras
Blauwe druifjes in september? Ja en nee. Het gaat hier om de bloemen van leliegras (Liriope muscari), een bijzondere lelieachtige. Maar de tweede naam is niet voor niets muscari; de bloemen doen sterk denken aan blauwe druifjes. Ze ontluiken in september en bloeien door tot eind oktober. Mooi in een grassentuin, een bloemenweide of in potten. Zorg dan voor goed doorlatende grond. De plant wordt circa 30 cm hoog en er zijn diverse variëteiten die subtiel verschillen in bloeikleur. Nog een pluspunt: deze grasachtige, bloeiende vaste plant is wintergroen.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan verder over laatbloeiers in de tuin; maar liefst twaalf bloemen en planten voor de herfst.