Terwijl de herfst zijn intrede doet en de meeste tuinen in warme tinten worden gehuld, zijn er enkele vaste planten die dapper doorbloeien tot ver na de eerste nachtvorst. Laat je betoveren door de kleurrijke wereld van deze laatbloeiers die jouw tuin tot diep in november laten stralen.

Deze late herfstbloeiers voegen een blijvende charme toe aan je tuin en laten zien dat het einde van het tuinseizoen niet het einde van de bloemenpracht betekent.

1. Salvia's: winterharde wonders

Onder de winterharde salvia’s vinden we een breed scala aan langbloeiende en laatbloeiende variëteiten. Salvia nemorosa, Salvia sylvestris en Salvia verticillata zijn enkele van de meest populaire. Om ze tot laat in het seizoen te laten bloeien, stimuleer je de groei door ze in de zomer stevig terug te knippen. Variëteiten zoals ‘Ostfriesland’ en ‘Amethyst’ in blauw, en ‘Schneehuge’ in wit, behoren tot de favorieten. Let op de S. microphylla ‘Hot Lips’ met rood-witte bloemen die bleker worden bij lagere temperaturen.

Tip: Overweeg potplanting voor de struikachtige salvia’s als S. microphylla en S. greggii als je twijfelt over winterhardheid. Bedek in het najaar de wortels met bladaarde of compost voor extra bescherming.

Met een beetje geluk bloeien de Salvia nemorosa ‘Mainacht’ en Geranium endressii door tot diep in november. Foto iVerde

2. Herfstasters: meer dan 200 variëteiten

Herfstasters (Aster) zijn ware juweeltjes die bloeien van augustus tot de eerste nachtvorst. Met meer dan tweehonderd soorten, variërend in hoogte en kleuren, voegen ze een prachtige dimensie toe aan de late herfsttuin. Van novaea-angliae tot novi-belgii, deze straalbloemen stralen sneeuwwit, fuchsiaroze tot dieppaars uit. Bijzondere soorten zoals Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ en sluieraster A. ericoides ‘Lovely’ voegen een uniek karakter toe aan je bloembed.

Tip: kies voor lage asters uit de Dumosus-groep voor kleine tuinen en selecteer Aster ageratoides voor lastige grondomstandigheden.

Salvia microphylla ‘Hot Lips’ wordt na de eerste nachtvorst witter van kleur. Foto iVerde

*3. Zilverkaars: lantaarns in de border

Cimicifuga simplex, ook bekend als zilverkaars, biedt een betoverende aanblik met zijn witte borstelvormige bloemen die licht vangen en een subtiele vanillegeur verspreiden. Met varenachtig geveerd blad, voegen de donkere bladvariëteiten zoals ‘James Compton’ een dramatisch element toe aan de late herfsttuin. De compactere ‘Brunette’ is een uitstekend alternatief voor wie de voorkeur geeft aan een meer beheersbare hoogte.

Tip: plant de zilverkaars op een vochtige plek met gefilterd licht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van bladeren te voorkomen.

Een mooie novembercombinatie: zilverkaarsen (Cimicifuga ramosa-Chocoholic) met Verbena bonariensis. Foto iVerde

Meer bloemenpracht in november: snijbloemen

Naast het verfraaien van je tuin met deze laatbloeiers, kun je ook genieten van een binnenshuis bloemenfestijn met snijbloemen. Variëteiten zoals chrysanten, alstroemeria’s en celosia’s zijn prachtige keuzes om je huis op te fleuren in november.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account aan en lees gratis 3 premium artikelen
5/5 - (1)