Niks is zo lekker als genieten van je tuin in de nazomer. Vaak hebben veel bloemen dan al hun mooiste periode gehad. Maar de herfstaster (Asteraceae)) bloeit juist in augustus en september op z’n mooist.

Schoonheid in het najaar

Een herfstaster – je raadt het al – heeft zijn naam te danken aan de schoonheid die hij in de nazomer heeft. Ze hebben tot aan de herfst een mooie kleur en geven je tuin op die manier extra sfeer.

Aster ‘Lady in Blue’ is een laagblijvende soort.

Kleuren herfstaster

De herfstaster is een lang bloeiende plant, je geniet er dus een behoorlijke tijd van. De kern is vaak geel, de bloemblaadjes variëren in kleur van roze tot paars of dieprood. Ook zijn er witte herfstasters. Kijk voor verschillende soorten aster in onze app Mijn Stek. Te downloaden via de Google Play Store en Appstore.

Aster ‘Schneekissen’ is een witte soort.

Wanneer plant je een herfstaster?

Je kunt ‘m in principe al in het voorjaar planten als ‘ie nog niet bloeit. Dat is geen probleem. Maar als je de herfstaster in juli in de grond zet, komen er nog steeds mooie gekleurde knoppen tevoorschijn.

Herfstasters nemen graag veel zonlicht tot zich en staan het liefst in een half-vochtige grond. Als de plant zo’n vijftien centimeter hoog zijn kun je ze al planten. Kies voor vruchtbare doorlatende grond. Voor onderhoudstips en notificaties download onze app Mijn Stek.

Aster dumosus 'Jenny'.
Aster dumosus 'Jenny'

Is aster winterhard?

Nog een voordeel van deze aster is dat hij winterhard is. Hij komt dus elk jaar terug. Let wel op als het in het najaar gaat waaien. Het beste kun je de plant dan vast te binden. Op die manier geef je de herfstaster nét de juiste ondersteuning en heb je de garantie dat je er in het najaar van kan genieten.

Hoe snoei ik een herfstaster?

Het is verstandig om na de bloei van de aster de plant terug te snoeien tot zo’n tien centimeter van de grond. Zo help je je plant door de winter heen. Wil je nog meer snoeien? Wacht dan tot het voorjaar.

Meer weten over asters?

Meer weten over verschillende soorten asters? Klik hier voor meer aster-informatie.

Aster dumosus 'Professor Anton Kippenberg'.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)