De Calathea, ook wel bekend als de living plant, staat al jaren in de top tien van populaire kamerplanten en dat is niet zonder reden. Deze jungleplant heeft grote groene bladeren met prachtige decoratieve tekeningen. Sommige soorten, zoals de Calathea ornata, lijken wel geschilderd met sierlijke witte penseelstreken. Wat maakt deze plant zo bijzonder en hoe kun je het beste voor een Calathea zorgen? Lees verder en ontdek alles over deze betoverende kamerplant.

Schoonheid uit de Amazone

De Calathea staat bekend om de decoratieve tekeningen op haar bladeren. Van lichtgroene penseelstreken tot donkergroene nerven en zelfs paarse vlekken, de patronen hebben vaak een contrastkleur waardoor ze extra opvallen. Bovendien hebben de bladeren van de Calathea verschillende sierlijke vormen, zoals rond, ovaal, langwerpig of geschulpt. In haar natuurlijke habitat, de jungles van het Amazonegebied, ontwikkelt de Calathea vaak spectaculaire witte, gele of oranje bloemen. Hoewel deze bloemen in huis zelden verschijnen, compenseren de grote en opvallende bladeren dit gemis ruimschoots. Uitzondering is de Calathea crocata, die met feloranje bloemen bloeit. Er is echter één kenmerk dat de Calathea echt uniek maakt…

calathea
Calathea ‘Medaillon’ heeft een opvallend wit ‘medaillon’ om het bladpatroon. Foto Bloemenbureau Hollland

Living plant of bidplant

Een bijzonder kenmerk van de bladeren van de Calathea is dat ze reageren op licht. Als de avond valt, vouwt de plant haar bladeren omhoog. Zodra het weer licht wordt, zakken de bladeren weer naar beneden. Dit dagelijkse ritueel zorgt voor een zacht geritsel en heeft de plant de bijnaam living plant gegeven. Geïnspireerd door de Engelse uitdrukking to turn a leaf, symboliseert de Calathea een nieuw begin. Dit maakt haar een prachtig cadeau voor bijvoorbeeld een housewarming. In Engeland wordt de Calathea ook wel ‘bidplant’ genoemd, omdat de bladeren zich lijken samen te vouwen als in gebed.

calathea
Ook Calathea makoyana heeft een eigen uniek patroon.
Het zijn net pauwenveren, deze bladeren van de Calathea lancifolia.
Het zijn net pauwenveren, deze bladeren van de Calathea lancifolia.

Verschillende soorten Calathea

De Calathea behoort tot de familie Marantaceae, net als de gebedenplant (Maranta). Er zijn in totaal 277 verschillende soorten Calathea in de natuur, waarvan ongeveer 25 soorten als kamerplanten worden gekweekt.

Bekendste soort: Calathea orbifolia

Een van de bekendste soorten is de Calathea orbifolia. De ronde bladeren hebben een zachte glans, zijn vrij dun en hebben over de hele breedte lichtgekleurde penseelstreken.

Andere soorten Calathea:

Naast deze populaire soort, willen we je nog kennis laten maken met:

  • Fluweelzacht en juist donkergroen zijn de bladeren van Calathea warscewiczii. Opvallend is de donkerpaarse onderzijde.
  • Houd je van grillig blad? Dan is de Calathea lancifolia een een echte eyecatcher. Zijn bijnaam is ‘pauwenplant’, dankzij de mooi getekende ‘veren’.
  • De Calathea zebrina wordt ook wel de zebraplant genoemd vanwege de donkergroene strepen op het lichtgroene blad.
  • Een decoratief, opvallend wit ‘medaillon’ is de naamgever van de populaire variëteit ‘Medaillon’.
calathea
Calathea warscewiczii heeft fluweelzacht blad met paarse onderzijde. Foto Bloemenbureau Holland

Standplaats voor je Calathea

De Calathea groeit van nature in de schaduw van hoge bomen in het tropische Amazonegebied. Dit geeft een hint over de beste standplaats voor deze kamerplant. Plaats de Calathea bij voorkeur niet op een vensterbank in direct zonlicht, maar op een plek waar het licht voldoende wordt gefilterd. Daarnaast gedijt deze plant goed bij een constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Om aan deze behoeften te voldoen, kun je de plant regelmatig besproeien met water. Ook is het aan te raden om bakjes met water in huis te plaatsen wanneer de kachel of verwarming aanstaat, om de luchtvochtigheid op peil te houden. De badkamer is daarom een uitstekende plek voor de Calathea.

calathea
Elke Calathea soort heeft weer een andere bladtekening. Foto Bloemenbureau Holland

Water geven aan de Calathea

De Calathea is een plant die wat meer zorg en aandacht vereist als het gaat om water geven. Laat de aarde in de pot tussen gietbeurten door eerst een beetje opdrogen om te voorkomen dat de wortels gaan rotten, een veelvoorkomend probleem bij deze plant. De waterbehoefte van de Calathea hangt af van de standplaats en kamertemperatuur. In de lente en zomer zal de plant meer water nodig hebben dan in de winter. Je kunt je Calathea in de lente en zomer af en toe wat vloeibare plantenvoeding geven, maar zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is. Bovendien doet de plant het beter op ‘zacht’ regenwater dan op kraanwater.

Gele, bruine of krullende bladeren bij de Calathea

Hangen de bladeren van je Calathea slap, gaan ze krullen of krijgen ze bruine randen? Dan is de luchtvochtigheid in huis te laag. Ook als zich spint of luis voordoet is luchtvochtigheid vaak de oorzaak. Spoel de plant in dat geval voorzichtig af en gebruik een biologisch middel. Lees hier enkele tips om luizen aan te pakken. Oude bladeren van deze kamerplant verschrompelen en worden bruin. Vind je dit lelijk, dan kun je het blad eventueel net boven de grond afknippen. Kleuren de bladeren geel, dan krijgt de plant te veel of te weinig water.

calathea
Gele bladeren duiden op watergebrek of juist een teveel.

Af en toe verpotten

De Calathea groeit niet opvallend snel en wordt gemiddeld tussen de 65 en 90 cm hoog. Indien nodig geef je de plant eens in de twee of drie jaar een nieuwe pot. Ook kun je de potgrond om de twee jaar verversen. Groeien de bladeren aan een kant harder dan aan de andere? Draai de plant dan regelmatig, zodat elke zijde evenveel licht krijgt.

Vermeerderen doe je zo

Je kunt de Calathea vermeerderen door middel van stekken. De beste periode hiervoor is de lente. Hiervoor haal je de plant uit de pot zodat de kluit goed zichtbaar is. Tussen de stelen van de bladeren zie je jonge stengels zitten, soms al met blad. Deze kun je voorzichtig van de moeder afsnijden, maar alleen als ze zelf al worteltjes hebben. Pot deze op en zorg ervoor dat de aarde altijd lichtvochtig aanvoelt. Tip: bekijk voor meer inspiratie de kamerplantenpagina.

calathea
Zet verschillende soorten bij elkaar voor een nog beter jungle-effect. Foto Bloembureau Holland

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (1)