Als je op planten zwart, plakkerig spul aantreft, is er meestal sprake van schildluizen. Ook bladluis en dopluis komen regelmatig voor. Buitenleven heeft een aantal tips voor je om luizen op planten te voorkomen en te bestrijden.

Luchtig, zuur en humusrijk

Hoe gezonder een plant, hoe beter deze zich kan weren tegen ziekte. Neem bijvoorbeeld de camelia (Camelia japonica), die houdt van een luchtige, zure en humusrijke grond en staat graag in een vochtige, schaduwrijke omgeving. Een morgenzon in de winter kan al zorgen dat de bladeren uitdrogen en bruin worden door de snelle opwarming. Op dat moment kunnen schildluizen de kop opsteken aan de onderkant van de bladeren rondom de nerven.

Tips om schildluis te bestrijden

Soms kun je deze aanslag er met een zachte spons afpoetsen en delen of takken die het ergst zijn getroffen wegknippen. Schildluis is bijna overal in de tuin, dus ook op gezonde planten. Doordat deze luis – in tegenstelling tot bladluis en dopluis – een schild heeft, is hij moeilijker te bestrijden. De vakhandel verkoopt (milieuvriendelijke) bestrijdingsmiddelen, maar je kunt zelf ook actie ondernemen. Een paar manieren:

  • Dompel de bladeren 15 tot 20 minuten onder in water.
  • Wrijf met een watje alcohol de schildluizen in.
  • Doe in een emmer (en daarna in delen in een plantenspuit) een mengsel van 20 ml olie om mee te koken, 1 eetlepel biologisch afbreekbaar afwasmiddel en 2 liter water en spuit de plant ermee in.

Nuttige tips om bladluis, schildluis en dopluis te bestrijden – Tuinieren met Buitenleven
De kleine bladluis en grotere schildluis samen op een blad

Tips om bladluis te bestrijden

De meest natuurlijke manier om bladluis te bestrijden, is om larven van lieveheersbeestjes in te zetten of andere insecten zoals de oorworm. Deze beestjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van bladluis. Elke larf van een lieveheersbeestje peuzelt al snel zo’n vierhonderd bladluizen op, terwijl een volwassen beestje tijdens zijn leven nog eens vijfduizend bladluizen verorbert. Plaats lieveheersbeestkastjes om ze te lokken. Of gebruik de volgende tips.

  • Vul een emmer water met een bos brandnetels en teentjes knoflook. Wacht drie dagen en spuit de planten dan in met het aftreksel.
  • Spuit elke morgen de planten af met ijswater.
  • Dompel de bladeren 15 tot 20 minuten onder in water.
  • Iets minder milieuvriendelijk, maar toch: doe in een emmer (en daarna in delen in een plantenspuit) een mengsel van 25 g groene zeep, 20 ml spiritus en 1 liter lauwwarm water en spuit de plant ermee in.

Oorwormen zijn dol op bladluizen.

Bestrijd bladluis met oorwormen

Nog een tip tegen bladluizen: zet oorwormen in. Deze diertjes kunnen bij planten als dahlia’s knaagschade aanrichten. Ze verschuilen zich graag tussen de bloemen en bladeren. Vang ze in een omgekeerde bloempot of conservenblik gevuld met stro en plaats deze op bamboestokken tussen de bloemen. De oorwormen kruipen er graag in weg. Verhuis ze vervolgens naar planten die lijden onder plagen als bladluis; oorwormen zijn er dol op.

Tips om dopluis te bestrijden

Dopluis kom je vooral tegen op planten die te warm overwinteren. Je herkent dopluis aan de gelige dopjes op zowel de boven- als de onderkant van het blad. Dopluizen zetten vaak honingdauw af: een plakkerige, glimmende substantie. Je kunt ze voorkomen door de planten nét vorstvrij te zetten. De enige methode om dopluis te bestrijden, is om de aangetaste bladeren voorzichtig af te vegen met een lauw sopje van water en groene zeep.

3.5/5 - (34)