Als je zwart, plakkerig spul op planten aantreft, is de kans groot dat er schildluizen, bladluizen of dopluizen aanwezig zijn. Buitenleven heeft enkele tips om deze luizen op planten te voorkomen en te bestrijden.

Zorg voor een gezonde plant

Een gezonde plant is beter bestand tegen ziektes en plagen, dus zorg voor een luchtige, zure en humusrijke grond. Planten hebben ook een vochtige, schaduwrijke omgeving nodig om goed te kunnen groeien. Als de bladeren uitdrogen en bruin worden door de snelle opwarming van de winterzon, kunnen schildluizen de kop opsteken aan de onderkant van de bladeren rondom de nerven.

Bestrijd schildluizen

Schildluizen zijn moeilijker te bestrijden dan bladluizen en dopluizen omdat ze een schild hebben. Je kunt echter zelf actie ondernemen met de volgende methoden:

  • Dompel de bladeren 15 tot 20 minuten onder in water.
  • Wrijf de schildluizen in met een watje gedrenkt in alcohol.
  • Maak een mengsel van 20 ml olie om mee te koken, 1 eetlepel biologisch afbreekbaar afwasmiddel en 2 liter water in een emmer (en spuit het daarna in delen in een plantenspuit) en spuit de plant ermee in.
bladluis en schildluis bestrijden
De kleine bladluis en grotere schildluis samen op een blad

Bladluis bestrijden

De natuurlijke vijanden van bladluizen zijn larven van lieveheersbeestjes en oorwormen. Om bladluizen te bestrijden, kun je de volgende methoden gebruiken:

  • Plaats lieveheersbeestkastjes om ze te lokken. Een larf van een lieveheersbeestje peuzelt al snel zo’n 400 bladluizen op.
  • Vang oorwormen. Deze diertjes kunnen bij planten als dahlia’s knaagschade aanrichten. Ze verschuilen zich graag tussen de bloemen en het blad. Vang ze in een bloempot of conservenblik gevuld met stro. Plaats deze op bamboestokken tussen de bloemen. De oorwormen kruipen er graag in weg. Verhuis deze insecten vervolgens naar de planten die lijden onder plagen als bladluis, oorwormen zijn er dol op.
  • Vul een emmer water met brandnetels en knoflook, wacht drie dagen en spuit de planten dan in met het aftreksel.
  • Spuit elke ochtend de planten af met ijswater.
  • Dompel de bladeren 15 tot 20 minuten onder in water.
  • Iets minder milieuvriendelijk, maar toch: maak een mengsel van 25 g groene zeep, 20 ml spiritus en 1 liter lauwwarm water in een emmer (en spuit het daarna in delen in een plantenspuit) en spuit de plant ermee in.
bladluis natuurlijk bestrijden
Oorwormen zijn dol op bladluis.

Bestrijd dopluizen

Dopluis komt vooral voor op planten die te warm overwinteren. Om dopluizen te voorkomen, moet je planten net vorstvrij houden. De enige methode om dopluizen te bestrijden, is om de aangetaste bladeren voorzichtig af te vegen met een lauw sopje van water en groene zeep.

Door deze tips te volgen, kun je luizen op planten voorkomen en bestrijden en ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

Meer inspiratie

Deel dit bericht

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.4/5 - (37)