Crocosmia ofwel montbretia is een zonnige zomerbloeier die warmte kan geven aan een border. De feloranje, rode en gele bloemen bloeien lang aan fijne luchtige aren. Dat maakt deze zomerbol een mooie weefplant in zowel prairieachtige borders, weelderige grassentuinen als plukborders. Fijn: de bloembol is winterhard dus kun je na de bloei gewoon in de grond laten.

Crocosmia bloeit lang

Vanaf eind juni openen zich al de eerste bloemen aan de ranke bloeiaren van de Crocosmia, die in het Nederlands montbretia wordt genoemd. De bloeitijd is vervolgens de hele zomer lang. Laatbloeiende variëteiten als de ‘Carmine Brilliant’ blijven doorgaan tot aan de eerste nachtvorst. Eenmaal uitgebloeid, verschijnen er decoratieve kleine bessen aan de stelen. Op die manier zorgt Crocosmia ook voor een mooi winterbeeld. Het zwaardvormige groene blad doet denken aan dat van familieleden als de blauwe lis, eveneens horend bij de lissenfamilie (Iridaceae).

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
De vrolijk gekleurde bloemen zijn ware zonaanbidders.

Warme tinten geel, oranje en rood

Je koopt crocosmia in de warme tinten geel, oranje en rood; monotoon óf opvallend meerkleurig. Een goede keuze dus voor een ‘hot border’. Er zijn soorten met grote bloemen en juist heel kleine. Sommige blijven laag, andere kunnen zich meten met hoge mede-zonaanbidders als ijzerhard, zonnekruid en zonnehoed. Goed nieuws voor balkon- en terrastuiniers: crocosmia’s die laag en compact groeien, doen het ook goed in potten of plantenbakken. Crocosmia ‘Lucifer’ is de populairste telg van de vurige familie. Deze vuurrode variëteit geeft een overweldigende kleurexplosie wanneer je hem in een grote groep plant. Inmiddels is hij er ook in een warme gele tint.

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Crocosmia masoniorum heeft een prachtig felle kleur.

Oranje montbretia’s

Een bekende variant van de montbretia is de Crocosmia ‘Emily McKenzie’. De felle, oranje kleur springt er van juli tot september echt uit. In de border is hij dus in de nazomer zeker geschikt, maar hij is matig winterhard. Afdekken met een laag bladeren in de winter is daarom aan te raden. Een andere oranje bloeier is Crocosmia paniculata, die er met zijn aarachtige, smalle bloemen weer anders uitziet. De sierlijke, volle bloemen van Crocosmia masoniorum kleuren oranje tot dieprood en heeft erg weinig last van ongedierte en ziektes.

Montbretis ‘Lucifer’ is een sierlijke verschijning in de border.

Een bosje vers geplukte gele Crocosmia’s ‘Buttercup’. Foto iBulb

Crocosmia planten en verplanten

Wil je Crocosmia bollen in de border planten, kun je dit het beste doen in maart of april op een vorstvrije dag. De plant houdt van zon, dus je maakt montbretia blij met een lichte, zonnige standplaats. Zorg dat de grond doorlatend is en humusrijk, bijvoorbeeld door extra compost toe te voegen. De aarde mag ook wat droog zijn, het is dus een echte prairietuinplant. Tegelijkertijd is de bloembol van de Crocosmia ook winterhard (tot ca. -10 °C), dat vormt een bijzondere combinatie. Dek de bollen het eerste jaar na het planten in het najaar af met wat stro of blad. Na de eerste winter zijn ze dan winterproof. Stop je 7 tot 9 bollen per m2 in de grond dan krijg je een mooie bos om van te genieten. Is de grond erg nat? Of wil je Crocosmia verplanten? Haal de bollen dan voor de eerste nachtvorst uit de grond en bewaar ze op een droge, koele plek. In het voorjaar stop je de bollen weer in de grond voor een nieuwe bloei.

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Crocosmia’s zijn familie van de saffraankrokus.

Crocosmia als vervanger van saffraan

De naam Crocosmia komt van de Griekse woorden krokos, wat saffraan betekent. Osme staat voor geur. Letterlijk vertaald is het dus een plant met saffraangeur. En dat klopt ook: Crocosmia is familie van de saffraankrokus. Het gele sap van de bloemen wordt wel gewonnen als vervanger van saffraan. De roots van Crocosmia liggen in Zuid-Afrika, waar hij is verwilderd in de graslanden.

Soorten bekijken en combineren

Op zoek naar mooie soorten? Een goed adres is Kwekerij Davelaar, Nationale Collectiehouder Crocosmia, in Woudenberg. Hier kweken ze maar liefst 105 soorten op een duurzame manier. Bekijk voor meer inspiratie voor kleurrijke planten het lijstje met 7x kleurrijke laatbloeiers in je border.

3.2/5 - (93)