Ken je daslook (Allium ursinum) al? Dit lid van de lookfamilie groeit van nature in het wild in Nederland. De plant is beschermd, dus het is niet toegestaan hem te plukken. Maar wie toch van deze plant wil genieten – eerst van de bloemetjes en daarna om op te eten – doet er goed aan daslook in de tuin te zetten. Dan maak je daslookpesto met daslook uit eigen tuin.

Woekerende daslook

Daslook staat erom bekend dat het nogal kan woekeren. Als je de plant om te beginnen in een pot zet en pas later in de grond, kan dat helpen hem binnen de perken te houden. In de tuin van tuinierster Djoeke van Zwetselaar is woekeren geen probleem. Koekoeksbloemen, judaspenning en daslook groeien er door elkaar. Ze waakt over de balans. “Als het ergens te dol wordt, grijp ik in. Daslook kan een echte plaag worden. Dan verplaats ik het, of ik trek het uit en maak er een lekkere pesto van.”

daslookpesto
Ook de witte bloemetjes zijn eetbaar.

Daslook kun je eten

Daslook plant je vroeg in het voorjaar of in het najaar. De bloei duurt van april tot en met juni met bolronde, witte bloempjes. Daslook staat graag in de schaduw in een vochtige grond. Groeit de plant in jouw tuin? Dan heb je geluk, want de ovale bladeren zorgen voor een heerlijke pesto. De smaak van de bladeren zit tussen ui en knoflook in; tussen maart en april is de beste oogsttijd. Van de plant zijn het blad, de bloemen én de knollen eetbaar.

Lookfamilie

Dat de smaak van daslook ergens tussen ui en knoflook zit, is niet gek. Daslook is een vaste plant uit de lookfamilie (Alliaceae) of uienfamilie. Andere soorten uit de lookfamilie zijn sjalot (Allium ascalonicum), ui (Allium cepa), prei (Allium porrum), bieslook (Allium schoenoprasum) en knoflook (Allium sativum). De sierui (Allium aflatunense) is niet eetbaar, maar vooral mooi voor in de border. Ga aan de slag met dit recept voor daslookpesto en laat je verrassen.

daslookpesto
Daslookpesto is eenvoudig te maken en een verrassende variatie voor bij de borrel.

Dit heb je nodig

  • 1 handje verse bladeren daslook, grof gesneden
  • 60 g pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie
  • 60 g oude kaas (of Parmezaanse kaas), geraspt
  • 1 citroen voor vers sap
  • Zeezout

Zo maak je daslookpesto

Pers de citroen uit. Mix de daslook, pijnboompitten, kaas en wat van de olie in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine dan werkt een staafmixer ook. Giet vervolgens de rest van de olijfolie erbij en mix het geheel verder tot een smeuïge massa. Breng de pesto op smaak met citroensap en zout. Heerlijk op een toastje bij de borrel. Smakelijk!

Benieuwd naar meer? Vind meer originele gerechten op de pagina Recepten.

3.1/5 - (39)