Knoflook is geweldig! Duizenden jaren geleden lag het al op het bordje van de Egyptenaren, omdat ze geloofden dat ze er gespierd van werden. Ook in de Middeleeuwen was knoflook een populaire groente. Ze aten het toen echter niet; ze joegen er heksen en vampiers mee weg. Tenzij je er iets teveel van eet, jaag je er nu niemand meer mee weg. Het is bovendien een super lekkere en gezonde toevoeging aan je dieet. Alle reden om deze uiensoort in je eigen moestuin te kweken. 

Biologische knoflook met puntjes omhoog planten

Eigenlijk is het planten (en oogsten) van je eigen knoflook helemaal niet moeilijk. Het begint bij het kopen van biologische knoflook. Waarom per se biologisch? Andere varianten zijn bespoten met anti-uitloopmiddel. En laat dat nu net zijn wat je nodig hebt; het uitlopen van de knoflook. Neem de grootste tenen van de bol en plant deze ongeveer twee tot drie centimeter diep in de grond, zo’n tien centimeter uit elkaar. Zorg dat de puntjes van de tenen omhoog wijzen. Bedek ze met aarde en duw het lichtjes aan. Vanaf nu is het wachten. De knoflook heeft alleen een beetje aandacht en liefde nodig. Zo nodig bescherm je de planten bij strenge vorst met een laagje stro.

Knoflook planten doe je lekker zelf in je tuin, oogsten in juni - Tuinieren met Buitenleven

Neem de grootste tenen en plant deze twee tot drie centimeter diep in de grond, zo’n tien centimeter uit elkaar, met de puntjes omhoog.

Even geduld hebben

Je geduld wordt op de proef gesteld, want pas vanaf eind juni is je eigen verse knoflook klaar om te oogsten. Trek ze voorzichtig uit te grond als het loof dor en droog geworden is. Geef je knoflook een kleine boenbeurt en bind het dan in bosjes samen. Hang het op een droge en luchtige plaats op en laat ze hier ongeveer vier weken drogen. Als je de stengel kunt doorknippen, zijn ze droog genoeg.

Knoflook planten doe je makkelijk zelf in je eigen tuin, oogsten in juni - Tuinieren met Buitenleven

Bind de knoflook die je hebt geoogst in bosjes samen en laat ze drogen.

Eet smakelijk!

En dan? Klein snijden of persen en zo snel mogelijk de pan in natuurlijk! Maak bijvoorbeeld een heerlijke en simpele pasta aglio e olio met olijfolie, peterselie, een pepertje én zes tenen van je eigen, net geoogste knoflook. Of voeg je verse knoflook toe aan een gevulde groentesoep, zo krijgt deze nog meer smaak.

3.2/5 - (4)