Je hoeft je geliefde kamerplant niet altijd in potgrond te laten gedijen; sommige planten doen het uitstekend in water. Deze groeimethode staat bekend als hydroponie en heeft zich ontwikkeld tot een ware trend. Het zicht van kale wortels in een transparante vaas is niet alleen prachtig maar ook functioneel. Niet elke plant is geschikt voor hydrocultuur, maar de anthurium is bij uitstek geschikt om in water te groeien.

Als je een plant, zoals bijvoorbeeld de anthurium, wilt laten groeien in water, heb je er een met kale wortels nodig. Bij sommige bloemisten kun je anthuriums ‘kaal’ kopen. Zo niet, verwijder dan heel eenvoudig zelf de potgrond. Neem een emmer met lauw water en spoel de aarde voorzichtig tussen de wortels uit.

Hydroponie: een stappenplan

  1. Kies de juiste plant, want niet alle planten gedijen in hydrocultuur. De anthurium is een populaire keuze, maar er zijn meer geschikte planten.
  2. Kies een vaas, fles of aquarium waar je de plant in zet. Dit maakt het bewonderen van de kale wortels mogelijk, wat een visueel aantrekkelijk element toevoegt.
  3. Maak een watermengsel met de juiste voedingsstoffen voor plantengroei. Hydrocultuurvoedingsstoffen zijn verkrijgbaar bij tuincentra. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste verhoudingen.
  4. Plaats de geselecteerde plant in de vaas, zorg ervoor dat de kale wortels volledig ondergedompeld zijn in het watermengsel. Zorg ervoor dat de plant stevig staat om omvallen te voorkomen.
  5. Zet je plant op een lichte, maar indirecte zonnige plek. Vermijd direct zonlicht om algengroei te voorkomen.
  6. Controleer regelmatig het waterniveau en vul aan indien nodig. Voeg elke drie weken een druppel biologische plantenvoeding toe om essentiële voedingsstoffen te leveren.
  7. Houd de plant en het water schoon. Inspecteer de wortels op tekenen van ziekten of algengroei. Indien nodig, vervang het water om een gezonde groei te bevorderen.
  8. Hydroponie biedt ruimte voor experimenten. Probeer verschillende planten en observeer hun groei. Leer van ervaring en pas je aanpak aan voor het optimaliseren van de resultaten.
Zorg voor schone wortels, zo voorkom je schimmelvorming.

Opvallende verschijning: snijanthurium

Of het nu een potanthurium op hydroponie is of een snijanthurium in een vaas, beide zijn opvallende verschijningen. Het hartvormige schutblad van de snijanthurium varieert in grootte van zes tot dertig cm, waardoor het een prachtige keuze is voor bloemstukken. Plaats de anthurium eens in reageerbuisjes voor een unieke presentatie. Bind de buisjes samen en vul ze met water. Snijd de anthurium schuin af en plaats ze in de buisjes. Met schoon water kun je drie tot vijf weken van deze prachtige bloemen genieten.

Hydroponie is een woontrend op het moment. Dit is anthurium op water - wonen met Buitenleven
De kale wortels in een doorzichtige vaas geven een apart effect.

Andere geschikte planten voor hydroponie

Deze planten gedijen goed in water, waardoor je de veelzijdigheid van hydroponie kunt verkennen:

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een acount aan en lees gratis 3 premium artikelen
5/5 - (1)