De feestdagen staan voor de deur, en wat is er nou leuker dan je huis te vullen met een vleugje eigen creativiteit? Met deze Do-It-Yourself (DIY) kerstdecoraties tover jij je huis om tot een mooi winterwonderland. Of je nu een doorgewinterde knutselaar bent of net begint aan je DIY-reis, Buitenleven heeft genoeg inspirerende ideeën en eenvoudige stappenplannen om je op weg te helpen. 

Kerst DIY: tafeldecoratie

Organiseer jij dit jaar het kerstdiner voor familie of vrienden? Dan heb je het vast al druk genoeg met het bedenken van het menu. Toch is het leuk om ook aandacht te besteden aan de aankleding van de tafel. Dat dit helemaal niet veel tijd hoeft te kosten, laten deze simpele (groene) zelfmakers zien. Die maak je gewoon nu al, dan is dat alvast van je to-do lijst af. Zo wordt het diner extra feestelijk!

Groene naamkaartjes

Maak de naamkaartjes voor je gasten extra mooi door er met een kleine wasknijper een dennentakje aan vast te maken.

Een natuurlijke touch op de kersttafel.

Stevig kerststukje

De tafel staat vaak al vol genoeg waardoor er geen plaats meer is voor een groot kerststuk. Dat staat alleen maar in de weg tijdens het eten. Kies daarom voor een kleine, stevige vaas of bekleed een blik met stof. De kans op omstoten is daarmee klein. Steek er wat dennentakjes, dennenappels en takjes met kleurige, rode besjes (zoals de lijsterbes) in en je hebt zo een kerststukje op tafel staan.

Een mooi zelfgemaakt kerststukje kan natuurlijk niet ontbreken.

Servetjesboom

Vouw van servetten driehoeken in verschillende formaten. Leg ze van groot naar klein op een bord, zodat de vorm van een kerstboom ontstaat. Bijna zonde om een servet te pakken!

Zonde om een servet te pakken zo...

Persoonlijk servet

Maak voor ieder een persoonlijk servet.

Dit heb je nodig:

 • (linnen) servetten
 • stempels (letters)
 • stempelinkt voor textiel
 • borduurgaren en naald

Stempel met de letters een persoonlijke tekst in een hoek van het servet. Naai er met het borduurgaren een eenvoudige kerstdecoratie bij.

Een persoonlijk servet is meteen een leuk cadeautje.

Kerst DIY: decoraties

Naast een mooi versierde kersttafel, kan de rest van het huis natuurlijk niet achterblijven. Denk aan zelfgemaakte kerstballen voor in de boom of decoratie voor aan de muur. Hier volgen wat leuke DIY’s voor kerstdecoratie met dank aan: Styling & zelfmaak Jasmijn Stegeman. En voor de fotografie René Gonkel.

Muurborden

Een simpel wit bord tover je gemakkelijk om in een fraaie eyecatcher voor aan de muur.

Dit heb je nodig:

 • witte bordjes
 • Art tracing paper (www.pipoos.nl)
 • porseleinstift
 • printer
 • schilderijhaakjes
 • sterke lijm

Zorg dat de bordjes goed schoon zijn. Print de letters die je nodig hebt in het juiste formaat op wit papier. Knip de letter uit en trek hem over op het bord met behulp van een stukje art tracing paper, wat je tussen het bord en de letter legt. Schrijf de letter vervolgens over met de porseleinstift. Bak het bord in de oven volgens de gebruiksaanwijzing van de porseleinpen. De letters worden hiermee gefixeerd. Plak de schilderijhaakjes met sterke lijm vast aan de achterkant van het bord. Je kan ook speciale metalen bordenhangers kopen om de borden mee op te hangen.

Eens wat anders dan een krans aan de muur? Ga voor muurborden.

Vilten kerstballen

Wissel glazen kerstballen af met deze zelfgemaakte vilten beauty’s.

Dit heb je nodig:

 • vilt
 • lint
 • schaar
 • naald en draad

Knip uit het vilt twee grotere cirkels voor de voor en achterkant en een kleinere cirkel voor de binnenkant. Verdeel de voorkant in 8 gelijke taartpunten. Knip de taartpunten in vanaf een 1 cm uit het midden tot een halve cm aan de zijkant. Vouw nu elk taartpuntje dubbel en naai het dicht. Leg de achterkant, het midden en de voorkant op elkaar en naai het met kleine steekjes langs de rand vast. Naai aan de bovenkant een lintje mee om de hanger aan op te hangen.

Leuk voor de afwisseling in de boom: vilten kerstballen.

Kekke kandelaars

Geef oude kandelaars een opfrisser of nieuw leven door ze in de verf te dopen.

Dit heb je nodig:

 • diverse kandelaars (kringloopwinkel)
 • verf (lak of latex)

Maak de kandelaars goed schoon voordat ze geverfd worden. Zo hecht de verf beter. Doop nu de kandelaar tot iets over de helft in de verf (direct in het verfblik of giet wat verf in een bakje) en laat goed uitlekken. Zet de kandelaar vervolgens te drogen op een krant. Keer de kandelaar na een paar uur om (latex droogt sneller dan lak!) zodat ook de onderkant goed kan drogen.

Kandelaars die je zelf helemaal aan kunt passen naar je interieur.

Boompjes van papier

Recycle je oude tijdschriften (of muziekboeken) door er een alternatief kerstboompje van te maken.

Dit heb je nodig:

 • tijdschriften of (zoals hier afgebeeld) muziekboeken

Vouw elke bladzijde met de punt rechtsboven naar de middenvouw van het tijdschrift. Vouw vervolgens iedere punt (die nu is ontstaan) nog eens dubbel (dus lange zijde driehoek naar de middenvouw vouwen). Vouw ten slotte elk driehoekje dat nu aan de onderkant hangt naar binnen. Ga door tot elke bladzijde gevouwen is.

diy kerstdecoratie
Een must voor de muziekliefhebber!

Kerstzeepjes

Ook de badkamer en/of toilet verdient een beetje kerst.

Dit heb je nodig:

 • zeep onbewerkt (Kaars enzo)
 • kleurstof (Kaars enzo)
 • geurstof (Kaars enzo)
 • alcohol in spuitbusje (drogist of apotheek)
 • siliconen bakvorm voor cakejes of chocolaatjes (kookwinkel)

Doe de benodigde hoeveelheid zeep in een bakje in de magnetron en laat dit smelten. Meng de zeep met de geurstof (paar druppels) en de kleurstof (mespuntje) en roer dit goed door. Spuit de bakvorm in met alcohol en verdeel de gesmolten zeep over de vormpjes. Bespuit de zeep met alcohol (hierdoor wordt de onderkant mooi glad) Laat de vorm met zeepjes een kwartiertje rusten en zet hem daarna voorzichtig in de koelkast. Na een half uurtje mag de vorm uit de koelkast en kunnen de zeepjes voorzichtig uit de vorm gedrukt worden.

Perfect voor een zeepje met dennengeur!

Rendier van ijzerdraad

Met wat restjes ijzerdraad creëer je in een handomdraai je eigen DIY rendier van ijzerdraad. Het is niet moeilijk klusje, misschien wel een beetje pijnlijk voor je handen. Naar een idee van instructables.com/ Marieke van Proosdij (Pimpelwitstyling). Fotografie: Henk Treur

Tip: Gebruik bloemistendraad, dat is niet zo hard. Het enige dat je verder nodig hebt is een knipschaartje. Volg de volgende stappen voor je zelfgemaakte rendier:

1. Vorm de basis. Maak met ijzerdraad een cirkel, zo groot als je de wil hebben. Maak bij de aansluiting een klein extra lusje om de kop op te hangen.

2. Gebruik 4 gelijke stukjes draad en maak ze aan de basis vast. Buig ze lichtjes, zodat het meer op de nek van een dier lijkt. Maak erna nog een cirkel die kleiner is dan de basis en maak vast aan de gebogen stukjes draad.

 

De basis van het rendierhoofd. Vergeet het lusje niet om het aan de muur te kunnen hangen.

Stap 2 en 3

2. Gebruik 4 gelijke stukjes draad en maak ze aan de basis vast. Buig ze lichtjes, zodat het meer op de nek van een dier lijkt. Maak erna nog een cirkel die kleiner is dan de basis en maak vast aan de gebogen stukjes draad.

3. Vorm de kop. Hiervoor moet je een beetje uitproberen. Vorm gebogen stukken draad om de kleinere ring, zodat je een kop en een snuit creëert.

Stap 4 en 5

4. Bevestig een lang draad over de hele lengte van de kop voor stevigheid.

5. Vorm van een apart stuk draad de oren.

Stap 6: het eindresultaat

6. Maak een gewei voor beiden kanten en bevestig aan de kop rond de oren.

Hang je zelfgemaakte rendier op aan de muur.

Knutsel jij graag zelf met kerst? Stuur je kerst DIY naar redactie@buitenleven.nl

 

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*MAAK EEN ACCOUNT EN LEES 3 PREMIUM ARTIKELEN GRATIS
5/5 - (1)