Een drakenbloedboom (Dracaena draco) klinkt misschien als een plant die je alleen in Botanische tuinen kunt bewonderen. Maar niks is minder waar: iedereen kan deze – van oorsprong tropische plant – thuis onderhouden. Wat je allemaal moet doen om de drakenbloedboom goed te verzorgen, lees je hieronder.

Anders dan je zou denken, is de drakenbloedboom geen draak van een plant. Het is een simpele kamerplant qua onderhoud. Daarbij kan deze drakenplant ook wel tegen een stootje en zal ‘ie niet zo snel doodgaan. Naast de Dracaena draco zijn er nog vele andere soorten, zoals de Dracaena marginata.

Kan een drakenbloedboom buiten?

De drakenbloedboom kan zeker wel buiten staan. Hij kan zelfs tegen vorst, maar het is het best om de drakenbloedboom in de winter binnen te zetten. Doe de plant in een pot en zet de pot vervolgens weer in de lente buiten. Verwacht dan niet dat de drakenbloedboom net als op de Canarische Eilanden, twaalf meter hoog zal worden. In Nederland is ‘ie meestal wat compacter.

 

Op de Canarische Eilanden kan een drakenbloedboom wel 20 meter hoog worden

Moet een drakenplant in de schaduw?

De drakenbloedboom hoeft binnen niet per se in de schaduw, al kan ‘ie prima zonder licht. De drakenbloedboom kan ook wel tegen wat zonlicht. Als ‘ie maar niet in de felle zon hoeft te staan. De plant direct bij een raam op het zuiden te zetten is dus zeker niet aan te raden!

Hoe groot wordt een drakenbloedboom?

De drakenbloedboom groeit elke tien jaar gemiddeld met honderd centimeter. Op het moment dat je ‘m verpot, groeit ‘ie harder. Tip: verpot daarom elk jaar of om het jaar de drakenbloedboom. Zo kan de plant optimaal groeien.

Hoe verzorg je een drakenbloedboom?
Verpot je Dracaena draco jaarlijks, zodat deze optimaal kan groeien.

Hoe oud wordt een drakenbloedboom?

Als ‘ie goed wordt verzorgd, kan een drakenbloedboom zeker wel tientallen jaren oud worden. Het record zul je echter niet verbreken: op Tenerife staat de beroemde Duizendjarige drakenbloedboom.

Waar komt de naam vandaan?

Waar komt de naam drakenbloedboom eigenlijk vandaag? Dat komt door het sap van de boom, zodra dit wordt blootgesteld aan de lucht, kleurt het rood. Vanwege deze bloedrode kleur werd de drakenbloedboom in de middeleeuwen in verband gebracht met hekserij.

Lijkt het je leuk om een drakenbloedboom te stekken? Buitenleven heeft daar hier ook een uitgebreid artikel over.

Meer inspiratie

Lees elke week nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een account en krijg 3 tijdschriftartikelen gratis

Deel deze pagina

3.9/5 - (11)