Duizendknoop, waar komt toch die naam vandaan? De plant heeft verdikkingen in de stengels, een soort ‘knopen’ eigenlijk. Maar of het er duizend zijn…
Soorten duizendknoop
Duizendknoop kent veel verschillende soorten voor de tuin. De hoge(re) zomerbloeiers staan erg mooi in groepen bij elkaar. De middelhoge vroegbloeiende soort is erg populair in borders en de lage kruipende variant is een prefecte bodembedekker. Wij lichten wat soorten voor je uit.
Persicaria amplexicaulis
Deze duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) is een hoog opgaande soort en wordt zo’n 100 – 130 centimeter hoog. De plant is met zijn bloeitijd van juli tot oktober ook in de herfst een mooie blikvanger. De puntige bladeren dekken de grond goed af, daarmee is het een zeer geschikte plant voor je border. De ‘gewone’ Persicaria amplexicaulus krijgt rode bloemen in smalle aartjes. Andere cultivars van deze plant komen ook in witte en roze kleuren. Zo is de Persicaria amplexicaulus ‘Alba’ een populaire witte variant.
Persicaria affinis
Van alle soorten duizendknoop is Persicaria affinis een sterke – al dan niet de sterkste – bodembedekker. Deze soort geeft onkruid geen schijn van kans. De reden dat de plant zo’n goede bodembedekker is? Hij wordt maar zo’n 30 centimeter hoog. De plant bloeit van juni tot september en heeft vaak roze-witte aartjes. We kennen een paar cultivars in de soort Persicaria affinis, zoals:
- ‘Darjeeling Red’, deze kleurt – zoals de naam al doet vermoeden – rood in de herfstperiode.
- ‘Superba’, een plant die meerdere kleuren kent. De bloeikleur is een wat lichtere rozerood tint, maar de gesloten bloem is donkerroze.
- ‘Kabouter’ is een lagere soort van de duizendknoop. De bloemen zijn in het begin wit en verkleuren dan naar roze. De hoogte is ook kleiner dan anderen in zijn soort, namelijk slechts 15 tot 25 centimeterr.
Beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia)
De beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia) is een inheemse duizendknoop. Meestal wordt deze niet als tuinplant gebruikt. De witte/ lichtroze bloemen zijn vaak te zien op akkers en braakliggend terrein van juni tot oktober. Het wordt daarom ook wel als onkruid beschouwd. De zaden van de beklierde duizendknoop worden door konijnen en vogels gegeten en daardoor verspreid.
Adderwortel (Persicaria bistorta)
Adderwortel (Persicaria bistorta) is een inheemse soort, die erg goed groeit op een vochtige grond. De plant is een echte vlindermagneet én kan goed gebruikt worden als snijbloem. De cultivar Persicaria bistorta ‘Superba’ heeft wat grotere bloemen dan de gewone variant. De bloemen bloeien van mei tot en met juli in lichtroze kleuren. Let wel op: adderwortel groeit kruipend over de grond en kan flink woekeren.
Overige soorten duizendknoop zijn:
- De onbekende klokjesduizendknoop (Persicaria campanulata)
- Persicaria orientalis
- De reus onder de duizenknopen: Persicaria polymorpha
Japanse duizendknoop
Veel mensen denken bij het horen van de naam duizendknoop aan een flinke woekerplant. Maar, geen paniek! De duizendknoop heeft niks met de Japanse duizendknoop (Fallopia japinica) te maken, die we allemaal kennen als woekeraar. Een moeilijk te bestrijden plant, maar niet onmogelijk. In dit artikel geven we je goede tips hoe je de Japanse duizendknoop kunt bestrijden.
Verzorgen van duizendknoop
De duizendknoop is een makkelijke plant om te verzorgen. Zorg dat ‘ie een goed plekje heeft in de zon of halfschaduw. Zeker de Persicaria amplexicaulis gedijt goed in de halfschaduw. De meeste soorten kunnen goed tegen wind, maar de hogere soorten kun je het beste wat beschutter planten. De plant groeit goed in een humusrijke, goed doorlatende grond. Geef in warme en droge periode de duizendknoop wat extra water. Je zult merken dat de slaphangende plant dan snel weer opknapt.
Duizendknoop groeit ook goed in een pot. Plaats ‘m in het voorjaar in een ruime pot met gaten in de bodem. Gebruik universele potgrond en zorg dat de bovenkant van de kluit zo’n 2 à 3 centimeter onder de rand van de pot blijft. Op die manier houd je voldoende ruimte over om de plant water te geven.
Snoeien doe je zo
Duizendknoop snoei je één keer per jaar in het vroege voorjaar. Zodra de nieuwe scheuten tevoorschijn komen, knip je alle stengels (behalve natuurlijk de nieuwe scheuten) vlak boven de grond af. Deze stengels zijn in de winter afgestorven en kun je dus met een gerust hart verwijderen. Uitgebloeide bloemaartjes kun je in september voorzichtig wegknippen. Als je goed snoeit, geef je de plant weer ruimte om opnieuw op te komen. Zorg altijd bij het snoeien voor een schone en scherpe snoeischaar.
Help, mijn blad is slap of lelijk!
Duizendknoop heeft het vaak tijdens zeer warme en droge periode moeilijk. Als de plant niet genoeg water tot zich kan nemen, gaat het blad slap hangen. Schiet zo snel mogelijk met je gieter te hulp en geeft ruim water. Vaak trekt de het blad snel weer bij en kun je weer volop genieten van deze zomerbloeier. Last van een lelijk blad en blijft dit zo? Dan kan het zijn dat je duizendknoop last heeft van spint. Vaak heeft de plant dan té lang een té droge periode te verduren gehad. Geef meer water én dek de grond af met een lag compost zodat het water beter in de bodem blijft.