De beuk is een boom die je veel tegenkomt in Nederland. Je hebt de groene/gewone beuk (Fagus sylvatica) en de rode/bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Vooral de eerste is populair bij gemeenten om als ‘laanboom’ te planten. Je ziet ze dus vaak langs de weg en straten.

Groene schutting

In tuinen zie je beuken vooral verwerkt in een heg; de welbekende beukenhaag. Als je ze goed snoeit, groeien de bladeren mooi samen tot een dichte, hoge haag. Dat staat niet alleen mooi in je tuin, maar is ook gelijk een handige ‘groene schutting’. De beukenhaag groeit relatief snel en vergt weinig onderhoud. Maar zoals gezegd: je moet ‘m wel snoeien.

beukenhaag
Mooie groene haag in de zomer

Wat is de beste tijd om een beukenhaag te planten?

Als je een beuk of beukenhaag wilt planten, kun je dit het beste tussen oktober en half april doen. Vraag wanneer je een beuk koopt altijd na of de boom in de grond of in een pot heeft gestaan. Bij die laatste optie kan de beuk namelijk ook op andere momenten worden geplant. Als er vorst in de grond zit, is het altijd verstandig even te wachten. Je plaatst de boom het beste in de zon of in een beetje schaduw.

Beukenhaag aanplanten met kale wortel tussen oktober en april

Beuk snoeien en verzorgen

Een beuk kan erg oud en vooral ook hoog worden. Als je ‘m echt als boom in je tuin wilt, hoef je niet per se te snoeien. Bijpunten kan en mag natuurlijk wel. Bij een beukenboom doe je dit bij voorkeur in juni. Verwijder alle dode takken of takken die te dicht op elkaar staan uit de boom. Zo groeit ‘ie het meest optimaal. De vorm van de boom bijsnoeien kan het beste tussen november en februari.

De beuk houdt van wat vochtige en kalkhoudende grond. Je kunt speciale kalkkorrels rondom de boom strooien. Extra bemesting is eigenlijk niet nodig, omdat de beuk zelf goed voedsel uit de grond kan halen met haar wortels. Wanneer je grond niet erg vruchtbaar is, kun je dit wel overwegen. Dan kun je de beuk het beste in het voorjaar bemesten.

Beuk heeft prachtige kleuren in de herfst
Beuk heeft prachtige kleuren in de herfst

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag moet je twee keer per jaar snoeien. Op die manier groeit de heg het mooist dicht. De periode van eind mei tot half juni is de beste tijd om dit voor het eerst te doen. De tweede knip- of snoeibeurt plan je aan het begin van de herfst, in september. Het komt nogal eens voor dat er aan de onderkant van een beukenhaag kale plekken en weinig blad te zien zijn. Dat is een teken dat de haag niet goed wordt bijgehouden. Lees hier meer over hoe je kale plekken voorkomt in je beukenhaag.

Dieren en beuken

De kleine beukennootjes, die je vooral in de herfst overal ziet liggen, komen natuurlijk van de beuk. En dan echt van de boom, niet van de haag. Dieren zijn daarom dol op de beuk. Vooral vogels en eekhoorntjes vinden de nootjes heerlijk. Zo’n boom trekt dus meteen wat dierenvriendjes aan in je tuin.

beukenhaag
Mix van groene en rode beuk

Beukenhaag kopen of niet?

Weet je nog niet zeker of de beukenhaag iets voor je is? Lees dan hier meer over verschillende soorten hagen.

beukenhaag
Beuk is bladhoudend, maar niet groenblijvend

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)