Is je grasmat na de winter niets meer waard? Of ben je net verhuisd en heb je nog kale grond om het huis? In dit artikel lees je hoe je (weer) een geweldig gazon krijgt.

 

Wanneer een grasmat aanleggen?

Het voorjaar is een goed moment om een nieuwe start te maken en een gazon in te zaaien. Hoe je dat doet? Volg dit stappenplan:

Stap 1. Spit de bodem of het oude gras in je tuin om

Een goede basis (ondergrond) start met het spitten van de bodem. Gras moet namelijk diep kunnen wortelen voor genoeg vocht in droge perioden. Huur voor een groot oppervlak een tuinfrees. Heb je nog oud gras liggen? Spit dit dan om. De oude grasmat verteert dan en geeft nuttige voedingsstoffen af. Ontdek je tijdens het grondwerk een harde laag? Doorbreek deze dan.

Zaaien maar!

Stap 2. Activeer het bodemleven in je grond voor een dichte grasmat

Microscopisch kleine diertjes zorgen voor een gezonde bodem, waardoor planten en gras goed kunnen groeien. Je kunt het bodemleven activeren met preparaten en meststoffen. Je extra werk wordt beloond met minder zorg voor je gazon, want je gras groeit hierna bijna vanzelf.

Activeer het bodemleven voor een dicht, groen gazon.

Stap 3. Maak je grond klaar voor je gazon

Gras groeit het beste op wat zandige grond. Heb je natte kleigrond in je tuin? Meng er dan zand door (bij de bovenste 15 centimeter). Hark dit alles door elkaar tot het een egale kleur heeft. Arme zandgrond vermeng je met compost. Dit houdt het vocht vast en geeft voeding af. Om een vlak gazon te krijgen, is harken heel belangrijk. Gebruik een rechttandhark of een egaliseerhark en verwijder grote stenen en onkruid. Leg de hark met de steel plat op de grond om te zien waar er nog kuilen zitten. Hoe vlakker de ondergrond, hoe vlakker het gazon.

Egaliseer de grond goed voordat je gras gaat zaaien.
Egaliseer de grond goed voordat je gras gaat zaaien.

Stap 4. Start met gras zaaien vanaf maart of september

Als de grond mooi vlak is, kan het zaaien beginnen. Eén kilo graszaad is genoeg voor circa 30 à 40 m2. Graszaad ontkiemt het beste tussen maart en mei én in het najaar (augustus-oktober). Voorwaarde is dat de grond opgewarmd is en vocht bevat. Let op: bij temperaturen boven de 25 °C kun je beter even wachten met zaaien. Wil je toch in de zomer of winter aan de slag? Reken er dan op dat het wat langer duurt voor het graszaad zal ontkiemen.

 

Overigens leent het najaar zich ook uitstekend voor het beluchten van je gazon, lees daar meer over.

Stappenplan voor een grasveld in je tuin:

  1. Verdeel het graszaad in twee porties.
  2. Strooi de ene helft in de lengterichting, de andere helft in de breedterichting.
  3. Bedek de zaden met een dun laagje zand, want vogels zijn dol op de zaden.
  4. Stamp de ondergrond stevig aan of gebruik een tuinwals.
  5. Sproei meteen na het zaaien of zaai vlak voor een regenbui. Een nieuw gazon moet in droge perioden twee- tot driemaal per week worden gesproeid.
Zaaien doe je in het voor- of najaar.

Stap 5. Voorzichtig gras maaien

Een nadeel van een gezaaid gazon, is dat je er de eerste weken niet op mag lopen. Na vier tot zes weken kun je voorzichtig voor de eerste keer maaien. Stel de maaier hoog af, op 5 centimeter, anders trek je het jonge gras er zo uit. De volgende keer kun je het lager maaien, op 3 tot 4 centimeter. Zelf gezaaid gras geef je mest na de eerste maaibeurt. Bekijk hoe je het bemesten van je gazon aanpakt

Zaai graszaad altijd in twee richtingen.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)