September en oktober óf juist het voorjaar, zijn goede momenten om het gazon eens goed te beluchten. Het zorgt voor zowel toe- als afvoer van zuurstof en dat maakt dat je gras goed groeit. Bovendien maakt een goed beluchte bodem dat je gras mooi groen wordt én blijft. Want hoe gezonder je gras, hoe groener de kleur.

Wat houdt beluchten in?

Anders dan bij verticuteren, pluk je bij beluchten niet het mos weg, maar pak je de bodem aan. Door het prikken van diepe gaten in de grasmat zorg je voor extra toevoer van lucht (zuurstof) en ook licht. Op die manier kunnen de graswortels beter water en voedingsstoffen opnemen en ontkiemen nieuwe graszaden sneller. In drassig gazon zorg je zo bovendien voor een goede afwatering.

Waarom is beluchten nodig?

Net als bij planten hebben de wortels van grassprieten lucht nodig, omdat die de opname van water en voedingsstoffen bevordert. Als er te weinig lucht in je gras komt, kan kooldioxide zich opstapelen. Er kan per slot van rekening dan geen lucht in maar ook niet uit. Extra sproeien in warme maanden helpt hierbij niet; daarmee gaat de kooldioxide niet uit de grond. Gevolg is dat de wortels geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen en het gras zal waarschijnlijk bruin worden en mogelijk afsterven.

Bij beluchten maak je diepe gaten van 1 cm doorsnede in je gazon.

Redenen om te beluchten

Er zijn diverse redenen om je gazon te beluchten. Bijvoorbeeld als er mos in het gras groeit of als het gras geel kleurt bij droog weeg of als er vaak kinderen op spelen. Op plekken waar er plaatselijk veel druk op het gazon is uitgeoefend, is beluchten ook nodig. Denk aan dichtgeslagen grond op plaatsen waar veel wordt gelopen of als na het maaien gras lang is blijven liggen. Het zuurstofgehalte op deze locaties is hoogstwaarschijnlijk veel te laag. Heb je een recent ingezaaide grasmat? Dan kun je het hele gazon het best de eerste jaren beluchten om de wortelgroei en de losse bodemstructuur te bevorderen.

Bij verkleurde plekken, kan beluchten van je gazon uitkomst bieden.

Beste tijd om je gazon te beluchten

De beste periode om je gazon te beluchten, is afhankelijk van het soort gras dat je hebt. Grassoorten die in de zomer groeien, kun je het best eind voorjaar, begin zomer beluchten. Gras dat juist in de herfst en winter groeien, belucht je beter aan het begin van de herfst. In welk seizoen je ook belucht, let erop dat je het doet bij koel of regenachtig weer. Dan is de grond vochtig, maar niet te drassig. Een beluchter gaat dieper in de bodem als die vochtig is. Is de grond te nat, dan blijft er aarde aan de beluchter hangen. Tot slot wordt de grond ’s winters als het vriest harder. Vandaar dat het slim is vóór de eerste vorst nog een beluchtingsronde te doen, zodat je gras ook in de koude maanden voldoende voedingsstoffen kan blijven opnemen.

Beluchtingssandalen zijn voor veel mensen een gebruikt gereedschap.

Hoe pak je beluchten aan?

Oké, je gazon beluchten is dus belangrijk. Maar hoe pak je het aan? Als je aan de slag gaat om te beluchten, maak je gaten van 1 cm doorsnee in de bodem die je tussen de 5 en 10 cm diep maakt. Dankzij die diepte bereik je ook de lager gelegen wortels en komt daar de kooldioxide vrij. En uiteraard vindt water zo beter zijn weg naar beneden. Het juiste gereedschap is hierbij essentieel. De meest gangbare manieren om je gazon te beluchten, zijn:

  • Prikrol: hiermee prik je kleine gaatjes in de bovenste laag van je gazon. Zonder problemen kun je hiermee eens per maand je gras beluchten.
  • Beluchtingssandalen: je gaat niet op het ijs wandelen, maar op je gazon. Trek de sandalen over je schoenen aan en de stalen pinnen steken tot diep in de bodem waar je op loopt.
  • Beluchtingsmachine: de machine doet het werk en trekt kleine stukjes grond omhoog. Een intensieve manier om je gras te beluchten.
Een beluchtingsmachine is een intensieve manier om te beluchten.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
Review deze post