Geraniums saai? Nee joh! Achter de geraniums (Pelargonium) zitten is er allang niet meer bij. De nieuwe generatie Pelargonium is veelzijdiger, mooier en sterker dan ooit. Met een uitgebreid kleurenpalet, zoals de tweekleurige bloemen. En wist je dat er soorten zijn die eetbaar en heerlijk geurend zijn? Allesbehalve oubollig dus.
Pelargonium of geranium?
Pelargonium is het niet-winterharde nichtje van de ooievaarsbek (Geranium) en is er in zeker 250 soorten, waaronder geurende variëteiten. De Nederlandse naam van Pelargonium is geranium. De klassieke naamsverwarring rond geranium ontstond al in de zeventiende eeuw. Toen de eerste zomerbloeiers vanuit Zuid-Afrika naar Europa kwamen, vond men ze op de winterharde vaste tuinplant ooievaarsbek (Geranium) lijken. Pas in de achttiende eeuw ontdekten botanici verschillen tussen de twee. Er is nog altijd weinig draagvlak voor het gebruik van Pelargonium, de officiële naam. De uitdrukking ‘achter de geraniums zitten’ draagt daar zeker aan bij. Gelukkig mag je anno 2020 gezien worden op een terras vol met geraniums. Het zijn uitbundige langbloeiers.
Kleuren en bloeitijd
Waarschijnlijk ken je de bekendste kleurrijke geraniumsoorten wel: de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Stuk voor stuk echte zomerbloeiers. De bloeitijd loopt dan ook van mei tot soms zelfs in september of oktober. De meest voorkomende kleuren zijn wit, roze, paars en rood. Laat je ook verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton sur ton of met een contrasterend oog. Tip: geraniums combineren goed met andere zomerbloeiers als petunia, lobelia en verbena.
Je Pelargonium verzorgen
Voor het beste resultaat zet je je Pelargonium op een zonnige plek of in de halfschaduw, op je balkon of terras. Hangende bakken vol rode of roze geraniums voor het raam zorgen meteen voor een vrolijk uitzicht. Geef de plant twee keer per week water, direct in de pot, niet op de plant zelf. Dit mag je overslaan als het buiten regent. En verwijder dan meteen de verwelkte bloemen en bladeren voor meer bloei. Er vormen zich dan weer nieuwe bloemknoppen. Voor een uitbundige bloei voeg je één keer per twee weken plantenvoeding toe aan het water.
Eetbare geraniums
Naast dat geraniums er vrolijk uitzien in je tuin of op je balkon, zijn ze ook eetbaar en heerlijk geurend. Gebruik de bloemen en bladeren van geurgeraniums (Pelargonium graveolens) in (na)gerechten, salades en cakes en voeg zo een rozen-, kokos- of muntsmaak toe. Zowel de bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. Zodra het waait of je raakt het blad aan, verspreiden de planten hun geur. De graveolens wordt ook wel rozenpelargonium genoemd vanwege het intense rozenaroma. Maar er zijn ook variëteiten die naar citroen, sinaasappel en pepermunt ruiken. Handig is dat citroengeraniums (Pelargonium cripsum) muggen op afstand houden.
Kunnen ze tegen vorst?
Anders dan nichtje de tuingeranium of ooievaarsbek, zijn Pelargoniums niet winterhard. Geraniums kunnen dus niet tegen vorst. Vandaar dat ze pas na half mei naar buiten kunnen. En als je ze niet vóór de eerste nachtvorst naar binnen haalt, houd je zwarte, snotterige restjes over. Prettig dat je de planten wel prima binnen kunt laten overwinteren.
Geraniums vermeerderen
Je kunt de Pelargonium ook vermeerderen door te stekken. Knip de stelen een beetje terug en probeer de gesnoeide delen op te potten. Zet ze eerst in het water, de steeltjes maken makkelijk worteltjes. Daarna zet je ze in een pot. Geraniums maken in de zomer eindeloos nieuwe bloemen. Zelfs als de aarde wat uitdroogt, geeft deze plant het niet op. Ideaal als je niet zo’n groene vingers hebt.
5 weetjes over Pelargonium
- Geranium is de beste bloemkeuze voor mensen zonder groene vingers. De plant is makkelijk te onderhouden en met minimale tijd en moeite zal ze gewoon bloeien.
- Als ze de ruimte heeft, kan een geranium wel 5 m lang en 10 m breed worden.
- De olie van de geurgeranium (Pelargonium graveolens) is een natuurlijk bestrijdingsproduct tegen ongedierte.
- De circa 250 verschillende soorten Pelargonium zijn onderverdeeld in duizenden variëteiten.
- Sommige geraniums hebben helende krachten. De bevolking van Zuid-Afrika (waar de plant vandaan komt) gebruikte de wortels van de Kaapse geranium als geneesmiddel. Er werd namelijk gedacht dat de plant helpt bij aandoeningen aan de luchtwegen.
Doe inspiratie op
Ben jij overtuigd van de veelzijdige geranium? In dit artikel lees je over de tuin van Geerte Hoefakker, een geraniumverzamelaar. Ze maakt spannende composities door kleur, bloem- en bladvorm en de lengte van de plant op een verrassende manier te combineren.