Bij een cake denken we meestal aan de zoete variant. Maar waarom niet een keer een cake bakken met als vulling alle lekkere groenten uit de moestuin? Dat dacht Ine van Mierlo, die altijd graag de keuken induikt voor gerechten met groenten uit eigen tuin. Deze keer: een groentecake uit de bakslede.  

Gebruik groenten naar keuze

“Voor mijn groentecake kijk ik altijd naar wat er nog in de moestuin staat”, vertelt Ine. “Wat ook fijn is aan dit recept, is dat je groenten kunt gebruiken die er niet zo mooi uitzien. Of waar je niet genoeg van hebt voor een maaltijd, maar precies genoeg voor restverwerking.” Verder tipt ze dat je vooral moet nemen wat je zelf lekker vindt, zowel qua kruiden als ingemaakte of gedroogde producten als tomaatjes. “Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een voorbeeldrecept gemaakt en kun je daar je eigen draai aan geven.”

Dit heb je nodig voor de groentecake

  • 500 g groenten, zoals courgette, wortel, prei, ui, pompoen – alles in stukjes gesneden
  • 2 el half zongedroogde tomaatjes, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 150 g zachte boter
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 150 g bloem
  • 10 g bakpoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Peper en zout naar smaak

Lauwwarm is hij het lekkerste!

Zo maak je de cake uit de bakslede

  • Tip vooraf: bak je de cake in een cakevorm dan moet hij iets langer in de oven.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter en de witte basterdsuiker romig en wit in een grote kom.
  • Voeg een voor een de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng dit er goed door. Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en daarna de kruiden. Verdeel gelijkmatig.
  • Roer tot slot de tomaatjes er doorheen en breng je het mengsel eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het beslag over een bakslede bekleed met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.
  • Controleer met een satéprikker of je groentecake gaar is.
  • Lauwwarm smaakt hij het lekkerst. Met een glaasje rode wijn erbij is het helemaal genieten geblazen!

Meer trek in een zoete cake? Ga dan aan de slag voor een smeuïge bananencake.