Groenten en fruit drogen kan een oplossing zijn voor die net te rijpe bananen of aardbeien en de tomaatjes die je niet gebruikt. Zo kun je ze nog maanden bewaren, want weggooien is natuurlijk zonde. Het is niet moeilijk, alles wat je nodig hebt, is een oven.
Deze groente- en fruitsoorten kun je drogen
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt.
In de zon of de oven drogen
Groenten en fruit drogen doen ze in warme landen met een lage luchtvochtigheid gewoon buiten. Het drogen gaat vanzelf. Hier hebben we een oven nodig. Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier. Verwarm de oven voor, op de laagste stand. Dit is meestal rond de vijftig tot zeventig graden. Schuif de bakplaat de oven in en wachten maar. Dit duurt minimaal vijf uur, afhankelijk van de groente of het fruit. Over het algemeen geldt: hoe vochtiger de groente of het fruit, hoe langer het in de oven moet om te drogen.
Gerechten met gedroogd(e) groente en fruit
Gedroogde groenten en fruit doen het goed in salades. Kruimel bijvoorbeeld gedroogde olijven over je salade of leg een paar stukjes gedroogde vijgen erop. Je kunt ook chips maken van bijvoorbeeld bananen, als je er nog geen bananencake mee gebakken hebt. Gedroogde tomaatjes doen het op hun beurt weer goed in een tapenade, en van gedroogde champignons kun je een poeder maken dat heerlijk is over je risotto. Of wat dacht je van sinaasappelthee?
Maanden houdbaar
In een luchtdichte verpakking en op een koele, donkere en droge plek, is gedroogd fruit en zijn gedroogde groenten tot wel een jaar lang houdbaar. Licht zorgt ervoor dat je voorraadje verkleurt en vocht veroorzaakt schimmel. Verdeel je groente en fruit over meerdere kleine weckpotten of bakjes, zodat er niet te vaak lucht (en dus vocht) bijkomt bij het openmaken ervan. Zodra je gedroogde voorraad vreemd ruikt of als er schimmel op zit, is het tijd voor de composthoop.