Ben je op zoek naar een afscheiding in je tuin en wil je geen schutting van hout of steen, maar juist iets groens? Zoek niet verder: de Portugese Laurier is je redder in nood. Het is een plant die niet alleen als bol of als boom op stam bestaan, maar ook perfect is als haag. Benieuwd hoe dat zit? Jacco Konijn van Haag-Planten.nl vertelt je alle ins en outs.

Een haag of schutting: wat is de beste keuze?

Vooropgesteld is een haag de meest groene en milieuvriendelijke keuze die je kunt maken. Zo is er geen bouwmateriaal nodig, wordt je tuin aantrekkelijk voor insecten, vogels en andere dieren, neemt het groen regenwater op en vangt het fijnstof uit de lucht. Win-win-win dus! Dus als je op zoek bent naar een duurzame optie, dan is een haag absoluut de beste keuze.

Een haag van Portugese Laurier

Maar welke plant kies ik dan als haag? Een Portugese Laurier leent zich hier goed voor. Jacco legt uit: “De Portugese Laurier is de populairste haagplant. Er zitten veel voordelen aan. Zo blijft de haag smal, maar is die wel goed gevuld. Van boven tot onder groen. Daarnaast houdt de plant zijn blad en is die dus heel het jaar groen. Ook groeit de plant 15 tot 35 centimeter per jaar en groeien er bloemen aan, die vlinders en bijen aantrekken.”

De Portugese Laurier is een ideale plant voor een haag. Foto: Haag-Planten.nl

Een kind kan de was doen

Misschien vraag je je af of een haag niet veel meer werk kost dan een bijvoorbeeld stenen schutting. Steen leeft en groeit nou eenmaal niet, groen wel. Hoeveel omkijken heb je er dan naar? “Het is belangrijk dat je de Portugese Laurier snoeit, in ieder geval één keer, maar maximaal twee keer per jaar. Snoei in het voorjaar de eerste keer en in september de tweede keer. Zorg er daarnaast voor dat de plant genoeg water krijgt, dus dat je op droge dagen sproeit. En ook is het goed om de haag meerdere keren te bemesten met organische mestkorrels, tussen maart en augustus.”, vertelt Jacco enthousiast.

Zelf aan de slag

Wil je een haag van Portugese Laurier zelf gaan planten? Jacco heeft een aantal tips voor je: “Je kunt de Portugese Laurier eigenlijk het hele jaar door planten. Maar wil je dat de haag zo snel mogelijk dichtgroeit, dan is de periode tussen september en maart de beste tijd om te planten. Zorg er daarnaast voor dat de grond genoeg vocht doorlaat, dat is wel belangrijk. En kies het juist aantal planten per meter, afhankelijk van de hoogte van de plant.”

Een mooi dichtgegroeide haag is een goede schutting. Foto: Haag-Planten.nl

Hulp nodig?

Vind je het spannend om zelf een haag te plaatsen van Portugese Laurier? Begrijpelijk! Haag-Planten.nl levert niet alleen de plant, maar kan het als je wilt ook voor je inplanten: “Als je bij ons bestelt dan krijg je Portugese Laurier van hoge kwaliteit, omdat we uit eigen kwekerij leveren. Daarnaast krijg je drie maanden groeigarantie en zijn de prijzen laag. We helpen je graag!”

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

Review deze post