Zo’n overweldigende Indian Summer als in Amerika en Canada kennen we in Nederland niet. Maar met opvallende heesters, klimmers en kleine bomen verkleurt jouw tuin dit najaar ook prachtig oranje en rozerood. 

Oudewijvenzomer

Als eind september de temperatuur overdag ineens weer stijgt, spreken meteorologen van een ‘Oudewijvenzomer’. De term verwijst naar de spinnenwebben die in dit jaargetijde ‘s ochtends zo prachtig bedauwd op hagen en heesters kunnen liggen. Ze zijn gesponnen door ‘oude wijven’, zo vertelt de Noorse mythe. Vaak volgt dan een zwoele nazomerdag, terwijl het ‘s nachts al licht kan vriezen.

Haal Indian Summer naar je tuin met mooie heesters en bomen - Tuinieren met Buitenleven

De term ‘Oudewijvenzomer’ verwijst naar spinnenwebben in de ochtendauw op septemberochtenden.

Onze eigen Hollandse Indian Summer

In Amerika en Canada noemen ze het natuurschijnsel Indian Summer. Het laatste staartje zomer valt er gelijk met het verkleuren van eindeloze esdoornwouden. Hele valleien kleuren dan prachtig oranje en rozerood. In Nederland kennen we dat massale effect niet. Maar in gemengde bossen en de verschillende bomentuinen (arboreta) in het land, ontdek je hoe rijk ook onze eigen Hollandse Indian Summer kan zijn.

Sprookjesachtig herfstkleed

Wil je genieten van een stukje Indian Summer in eigen tuin? Overweeg dan de aanplant van een Japanse esdoorn (Acer palmatum). Afhankelijk van de variëteit kleurt deze intens oranje, vuurrood of bordeaux. Deze bomen zijn bescheiden van formaat dus ook geschikt voor kleine tuinen. Veel kornoeljes, waaronder Cornus kousa, C. alba en C. florida, hebben ook een sprookjesachtig herfstkleed. Mooi rood én een stuk goedkoper is het krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Goudkleurig is de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in de herfst, al valt het blad wel snel af.

Haal Indian Summer naar je tuin met mooie heesters en bomen - Tuinieren met Buitenleven

Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Inaba Shidare’) is een echte blikvanger in de najaarstuin. Foto iVerde

Snelle groeier

Spectaculair rozerood is de pruikenboom (Cotinus coggygria) die tevens gouden bloemenwolken geeft. Kardinaalsmuts krijgt behalve rood blad ook sierlijke ‘Turkse mutsjes’. Lager bij de grond zijn eikenbladhortensia’s echte blikvangers; ze verkleuren donkerrood. Tuinier je tussen muren en schuttingen, denk dan aan wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia). Deze snelle groeier klautert makkelijk omhoog en is een korte periode in het najaar intens rood.

Haal Indian Summer naar je tuin met mooie heesters en bomen - Tuinieren met Buitenleven

Wilde wingerd vormt vuurrode slingers in september. Foto: iVerde

Heb je meer bloeiende inspiratie nodig voor je tuin? Check dan ons artikel over kleurrijke laatbloeiers. Hierin vind je tevens bloemsoorten, zoals de gele zonnehoed en de zilverkaars, die prachtig bij de rode kleuren van de Japanse esdoorn en de wilde wingerd passen!

Review deze post