Hoe lang bloeit herfstanemoon?
Net als veel andere laatbloeiende planten, start herfstanemoon ook in augustus met bloeien. Deze ‘laatbloeier’ bloeit tot zeker oktober en kan ook in november nog mooi nabloeien. De plant is over het algemeen wel bladverliezend. Hoe zachter de winter, hoe langer je kunt genieten van de bladeren.
Kleuren herfstanemoon
Er zijn meer dan honderd soorten en dus ook kleuren genoeg. Wat dacht je van een witte, rode, paarse of blauwe variant?
- Wit: Anemone ‘Honorine Jobert’
- Rood: Anemone hupehensis ‘APANFARRH’ (Fantasy Red Riding Hood) of Anemone coronaria
- Paars: Anemone ‘September Charm’ of Anemone coronaria ‘Sylphide’
- Blauw: Anemone apennina
Zo groot wordt een herfstanemoon
De herfstanemoon kan bijna anderhalve meter lang worden. Het blad alleen al kan tot ongeveer tachtig centimeter hoog worden. Zo kan witte herfstanemoon (Anemone ‘Honorine Jobert’) 120 centimeter hoog worden, met blad tot tachtig centimeter. Lichtroze herfstanemoon (Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’) is met zijn maximale hoogte van honderd centimeter iets lager. Nog weer wat lager, met een maximale hoogte van zeventig centimeter is roze herfstanemoon (Anemone x hybrida ‘Rosenschale’). Zo zijn er dus meerdere opties om verschillende plekken in de border tot in de herfst op te vrolijken met mooie bloemen.
Is de herfstanemoon winterhard?
In principe is deze plant winterhard. Maar net geplante herfstanemonen kun je het best een handje helpen door ze wat bescherming te bieden tegen vorst. Je kunt bijvoorbeeld extra compost op het wortelgebied leggen.
Herfstanemoon in de winter
Let op: als jouw herfstanemoon in een pot of emmer staat is het wel goed om voorzorgmaatregelen te nemen. Je kunt ‘m dan het beste tegen een muur zetten op een houten ondergrond, want dat isoleert. Wikkel vervolgens een jute zak eromheen. Klaar is kees!
Herfstanemoon wel/niet snoeien?
De herfstanemoon hoef je niet extreem te snoeien. In het vroege voorjaar kun je de bovengrondse restjes wegknippen. Maar zelfs uit worteltjes die wat kapot zijn (of lijken) door bijvoorbeeld schoffelen, kunnen nog plantjes groeien. Een ijzersterke plant dus.
Herfstanemoon vermeerderen?
Ben je helemaal blij met de herfstanemoon en zou je er wel meer willen? Dat kan. De plant leent zich uitstekend voor stekken.
Stappenplan herfstanemoon vermeerderen
- Haal de plant uit de grond. Doe dit voorzichtig met een schep om de wortels niet te laten knakken. Laat de wortels zichtbaar worden door de grond weg te schudden.
- Je knipt twee centimeter van de dikke wortels af. Dunne wortels mogen wat langer geknipt worden.
- Pak een bak met stekgrond en duw de onderkant van de afgeknipte dikke wortels onder de grond. Dunne worteltjes mag je gewoon plat leggen. Gooi er wat aarde op. Geef de anemonen in spe wat water en zet de bak op een donkere plek.
Wat geduld en voilà: een nieuwe familie herfstanemonen voor volgend jaar. Veel tuinplezier.
Meer weten over andere laatbloeiers? Er zijn nog meer planten die tot laat in het jaar bloeien. Klik hier voor een lijstje van elf mooie laatbloeiers.