Bij het aanplanten van de tuin focussen veel mensen zich vooral op bloemen in de lente en de zomer. Maar in een evenwichtige border mogen de laatbloeiers zeker niet ontbreken. Waarom zou je die kans missen? Ze verlengen de zomer en zorgen nog lang voor kleur. Bovendien helpen ze bijen en andere insecten aan een wintervoorraad. Wij geven je een overzicht van de zeven mooiste herfstbloeiers.

1. Prachtkaars

Witroze wolken van juli tot aan de eerste nachtvorst: van prachtkaars (Gaura lindheimeri) heb je lang plezier. De vlinderachtige bloemetjes – in het Engels worden ze heel toepasselijk ‘whirling butterflies’ genoemd – groeien aan stelen die wel een meter lang kunnen worden. Ze hebben weinig blad, waardoor de pollen mooi luchtig ogen en goed combineren met zowel grassen als compacte bloemvormen.

Geef de prachtkaars een zonnige plek. Fijn: de plant zaait zich uit. Met de jonge aanwas vul je de gaten op die de oudere planten na verloop van tijd achterlaten. Onkruid krijgt zo dus vanzelf minder kans! Lees hier meer over de verzorging en verschillende soorten prachtkaars.

 • Trekt bijen en hommels aan.
 • Ook in volledig roze.
gaura lindheimeri prachtkaars
In het Engels wordt de prachtkaars vernoemd naar wervelende vlinders.

2. Zilverkaars

Lampjes in je border, daar doen de pluimen van zilverkaars (Cimicifuga of Actaea) aan denken, zo goed lichten ze je border op… Helemaal in het zachte najaarslicht! Deze plant bloeit in september en oktober en kan flink uitdijen, zorg daarom voor een ruime plek in de border.

Zoek een mooi plaatsje in de halfschaduw, want direct zonlicht kan het blad van de zilverkaars verbranden. Er zijn zowel groen- als roodbladige variëteiten.

 • De bloemen geuren naar vanille.
 • Aantrekkelijk voor insecten.
cimicifuga zilverkaars
Mystieke lampjes, daar doet de zilverkaars aan denken

3. IJzerkruid

Een rijkelijke bloeier die van september tot en met november sierlijke paarse kwastjes laat zien. Zet ijzerkruid achter in je border, want hij wordt hóóg – zo rond de twee meter. Deze eyecatcher staat graag in de volle zon en houdt van enigszins vochtige voetjes. In maart kun je de uitgebloeide stengels afknippen. IJzerkruid wordt vrij hoog en is perfect te combineren met een andere ijzersterke laatbloeier: ijzerhard (Verbena bonariensis). Deze plant bloeit van juli tot september.

 • Kan een hoogte van wel 250 cm bereiken!
 • Insectvriendelijk.

 

veronia crinita ijzerkruid
Hommels en bijen weten de schermen van IJzerkruid wel te vinden

4. Zonnehoed

Een dankbare laatbloeier is de asterachtige zonnehoed (Rudbeckia). Deze vrolijke gele golf bloeit van juli tot oktober. Geef je hem een zonnige standplaats, dan zul je beloond worden met uitbundige bloemboeketten.

De Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’ creëert kleine zonnetjes met opgekrulde bloemblaadjes. Het bekendst (en makkelijkst) is de gele zonnehoed Rudbeckia fulgida met het zo typerende zwarte bloemhartje. Meer over de zonnehoed lees je hier.

 • Uitbundige bloemboeketten.
 • Veel variaties in kleur en vorm.
 • Bloeit erg lang.
zonnehoed rudbeckia
Zonnetjes in je najaarsborder. Foto iVerde

5. Koninginnekruid

Nog zo’n vlindermagneet! Koninginnekruid (Eupatorium) is één van de beste herfstbloemen voor vlinders. Deze reus (150-200 cm) torent van juli tot september hoog boven de meeste vaste planten uit. Geef hem dan ook een plekje achteraan in een border op een zonnige, maar niet al te droge plek.

De absolute toppers? De Eupatorium rugosum ‘Chocolate’, met rode stelen, chocoladekleurig blad en witte bloemen en de Eupatorium purpureum met paarse stelen. Meesjes, puttertjes en musjes zijn dol op de zaadjes van deze herfstbloeiers. Lees hier meer over Koninginnekruid.

 

 • Ideale herfstplant voor vlinders.
 • De zaadjes trekken de kleinste vogeltjes aan.
vlinder zit op koninginnekruid
De koninklijke schermen zijn een magneet voor vlinders

6. Hebe, Struikveronica

De struikveronica (Hebe) is een groenblijvende struik met witte, roze, paarse of blauwe bloemen en prachtig groot diepgroen glanzend blad. Hij bloeit prachtig en exotisch, ook in het najaar. Plaats je hem op een beschutte plek, dan kan hij prima de winter overleven. En vlinders zijn er dol op! Lees hier meer over de struikveronica.

 • Varianten in wit, roze, paars of blauw.
 • Vlindermagneet.
hebe struikveronica
Een groenblijvende heester, dus ook in de winter mooi.

7. Clematis tangutica, Bosrank

Misschien ken je bosrank (Clematis) vooral van de lentebloemen, maar bepaalde soorten pieken juist in het najaar. Zo is Clematis tangutica ‘Orange Peel’ een opvallende herfstbloeier die kleine knikkende geeloranje klokjes geeft tot in oktober. Hommels zie je er helemaal in verdwijnen.

Na de bloei verschijnen er zilveren pluizen; mooi om te drogen en je huis (of de kerstboom) mee te decoreren. Leid de ranken over een pergola, schutting of speels de boom in. Deze bosrank wordt wel drie tot vier meter hoog.

 • Zowel kleur als vorm ondergaan een prachtige metamorfose.
 • Hommels kruipen er graag in weg.
herfst bosrank clematis tangutica
Sinaasappelschilletjes veranderen langzaam maar zeker in zilverpluisjes.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4.2/5 - (10)