Vaste planten die lange bloeiaren en bloempluimen geven zorgen voor dynamiek in de tuin. Net als siergrassen wiegen de halmen zacht in de wind. In grote groepen zorgen ze voor rust en harmonie. Als soloplant steelt zo’n bloeiende borstel de show, zoals vuurpijl (Kniphofia). Deze acht toppers zorgen voor hoogte en deining in juli.

1. Stekelige berenklauw

Stekelige berenklauw is de Nederlandse naam van Acanthus mollis. Gelukkig kun je je niet branden aan deze opvallende structuurplant. Hij verlangt een zonnige plek en goed doorlatende grond. De aarvormige trosbloemen zijn mooi in combinatie met ronde bloemvormen als dahlia en herfstanemonen.

Originele hoge bloemen voor juli - Bloemen met Buitenleven
Stekelige berenklauw (Acanthus mollis) is met zijn rijen lipvormige bloemen een echte structuurplant.

2.  Pluimen van poelruit

De bloemen van poelruit (Thalictrum flavum ) zijn bescheiden maar daardoor niet minder mooi. Zo geeft poelruit Thalictrum flavum subsp. glaucum opvallende zwavelgele pluimpjes die hoog boven de meeste vaste planten uitsteken. Ze geuren in juli heerlijk zoet en dat vinden de bijen ook.

De gele pluimen van poelruit verspreiden een heerlijke, zoete geur. Foto iVerde
Pluimspirea
De pluimspirea is er in allerlei zuurstokkleurtjes, maar ook in deze zalmroze ‘Bressingham Beauty’

3. Zwierige pluimspirea

Als je op zoek bent naar vurige bloempluimen voor de tuin, verdiep je dan eens in de pluimspirea (Astilbe). Deze opgaande vaste plant maakt zwierige aren met lange bellen in allerlei wit, roze en roodtinten. De Astilbe ‘Bressingham Beauty’ bloeit bijvoorbeeld zalmroze. Na de bloei geven de pluimen een mooi wintersilhouet.

 

4. Roze moerasspirea in de border

Hoger en nog meer fluffy dan de pluimspirea, bloeit moerasspirea (Filipendula ulmaria). Je ziet de plant in juli in wilde vorm vaak aan de waterkant staan met crème witte bloemen. In de tuin aarden de roze variëteiten (Filipendula rubra) goed in de border, zolang de bodem lichtvochtig is.

Geef moerasspirea Filipendula rubra een vochtige plek in je tuin. Foto iVerde

5. Vuurpijlen voor kleur

De vuurpijl (Kniphofia) heeft een opvallende vuurpijlachtige bloem op een lange steel. De bloemen bloeien in knallende combinaties van oranje, geel en rood. Het blad is grasachtig. Geef deze hoge plant een zonnige plek en voorkom natte voeten.

Net vuurpijlen, de lange bloemaren van de Kniphofia.
De bloemen van de lampenpoetser (Liatris spicata) openen zich van boven naar beneden.
De bloemen van de lampenpoetser (Liatris spicata) openen zich van boven naar beneden.

6. Lila lampenpoetser

Door zijn lange lila borstels begrijp je meteen waarom de Liatris spicata ‘lampenpoetser’ wordt genoemd. Leuk detail: de bloemen openen zich van boven naar beneden. Kies een zonnige, warme plek uit maar voorkom – zeker in juli en augustus als het warm is – dat de plant uitdroogt. In de winter bescherm je ze tegen natte voeten, want daar houden ze niet van.

7. Borsteltjes van de pimpernel

Je ziet de grote pimpernel (Sanguisorba officinalis) in steeds meer tuinen opduiken. En niet voor niets. Deze sterke en droogteresistente borderplant vormt spannende, grote groepen met zijn rode, witte of roze borsteltjes. Bijzonder is de Sanguisorba ‘Pink Brushes’ met lange, afhangende roze pluimen. Voor donkerrood kies je Sanguisorba officinalis ‘Tanna’.

Er zijn wel twintig verschillende soorten pimpernel; van de kleine borsteltjes tot langer zwierige staarten. Foto iVerde

8. Hoge Virginische ereprijs

De witte pijlen van Virginische ereprijs Veronicastrum virginicum ‘Album’ kunnen wel 2 m hoog worden. Daarmee zorgen ze voor een stijlvol verticaal lijnenspel in de border. Zet deze vaste plant wel op vochtige bodem. Mooi als oplichtend accent op een schaduwrijke plek. Er zijn ook gekleurde soorten zoals de lila Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’.

Bekijk ook 12 laatbloeiers voor de border; hiermee verleng je het seizoen tot ver in september.

Oorspronkelijk komt deze witte Virginische ereprijs uit de vochtige bossen van Virginia (USA). Foto iVerde

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
Review deze post