Anders dan zijn exotische uiterlijk doet vermoeden, voelt de passiebloem zich prima thuis in de Nederlandse tuin. Vooral de blauwe passiebloem is populair en doet het uitstekend. Omdat de klimplant weinig ruimte in beslag neemt, leent hij zich goed voor een verticale tuin op balkon of terras.

Passiebloem soorten

De bekendste soort passiebloem in ons land is misschien wel de blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) met zijn witte en paarsblauwe tekening. Er zijn wel 500 soorten bekend. Zo zijn er ook roze (Passiflora ‘Victoria’), witte (P. caerulea ‘Constance Elliott’), rode (Passiflora ‘Lady Margaret’ of P. alata) en gele (P. citrina) varianten. Bovendien zijn er bladverliezende én wintergroene soorten. In de tropen van Australië, China en Zuid-Amerika zijn ze inheems en gebruiken passiebloemen bomen en struiken als steun om naar het licht te klimmen.

Passiflora ‘Lady Margaret’ is een aanwinst voor de zomertuin.

Zijn passiebloemen giftig en winterhard?

Er zijn giftige en niet-giftige passiebloemen. Het is dus van belang dat je weet met welke je te maken hebt. Passiflora gracilis is wel giftig, niet-giftig zijn bijvoorbeeld P. caerulea, P. incarnata en de eetbare P. edulis. Van alle prachtige soorten zijn helaas de meeste niet geschikt om jaarrond in ons klimaat te laten overleven. Twee passiebloemen overleven wel goed en zijn redelijk winterhard. Dat zijn de blauwe passiebloem (P. caerulea) en een witte variëteit: Passiflora caerulea ‘Constance Elliott’. De andere soorten zijn eenjarig en kun je voor één seizoen in tuin of pot planten. Je kunt een kopstek nemen van de zomerplant en die binnenshuis laten overwinteren, waarna je hem in het voorjaar weer in de tuin plant.

Ook Passiflora caerulea ‘Constance Elliott’ kan met een beetje geluk jaarrond in de tuin gedijen.

Verzorging van de passiebloem

Deze klimmer met tropische roots groeit prima in zowel volle grond als pot. Een pot is gemakkelijk als het kouder wordt en je de redelijk winterharde passiebloem naar binnen wilt halen. Maar vooral de blauwe passiebloem kun je in de volle grond zetten. Zorg dan voor een zonnige maar beschutte plek met zijn voeten in de koelte. Geef ruim voldoende water en laat de kluit niet uitdrogen. Zodra de vorst zijn intrede doet, leg je een beschermende laag over de voet van de plant. Dit kan stro, droog blad of ander materiaal zijn dat zorgt voor isolatie. Knip in het voorjaar oude en afgevroren takken weg tot circa 1,5 m en je passiebloem zal dat jaar weer uitlopen en bloeien.

Passiebloem is geschikt voor de verticale tuin - Tuinieren met Buitenleven
Passiebloem Passiflora caerulea is een bekende verschijning in Nederland.

Passiebloem tegen de schutting

Passiebloemen passen uitstekend in een verticale tuin: stuur ze de hoogte in langs klimmateriaal en ze bezorgen je een bloeiende schutting of overkapping. De klimplant heeft een nonchalante, klimmende groeiwijze en je geniet van mei tot in oktober van de bloemen. Elke bloem bloeit één dag en insecten en vlinders zijn dol op de zoete nectar. Als hij het erg naar zijn zin heeft, kan de passiebloem tot 6 tot 8 m lange ranken vormen. Wil je een hele schutting vol bloemen? Gebruik dan meerdere planten, drie per strekkende meter. Tip: bij kweker of tuincentrum wordt de plant in verschillende vormen in pot aangeboden; bogen, zuilen, piramiden en langs rekjes in leivormen. Meer tips nodig? Bekijk oplossingen voor verschillende klimplanten in de tuin.

Passiebloem is geschikt voor de verticale tuin - Tuinieren met Buitenleven
De passiebloem is ook mooi in een pot op je terras deze zomer. Foto Bloemenbureau Holland

Passiflora edulis geeft heerlijke passievruchten.

Kun je passiebloemen eten?

Nee, de meeste passiebloemen kun je niet eten. Maar er is één uitzondering in de passiebloemfamilie: de vruchten van Passiflora edulis. Deze variant produceert de bekende heerlijke passievruchten. Wil je deze zelf kweken? Dat kan zolang je hem op een plek zet waar het boven de 5 °C is, bijvoorbeeld in een kas of binnenshuis voor het raam. Hiervoor heb je wel minstens twee planten nodig, geen eigen stek, want de bevruchting vindt plaats via kruisbestuiving (zelfbestuiving). Vanaf het tweede jaar krijgen jonge planten de eerste bloemen. Zorg voor goede bemesting. Deze snelle groeier kan tot 8 m hoog worden. Snoei het loof van deze variant weg aan het eind van het seizoen en de passiebloem zal het jaar erop weer uitlopen.

 

3.1/5 - (75)