Japanse duizendknoop herkennen
Begin april komen de stengels van Fallopia japonica (ook wel Reynoutria japonica) boven, het lijken dan net groen-rode asperges. De woekerplant groeit vervolgens razendsnel (zo’n 10 cm per dag) en kan tot wel 4 m hoog worden. In het filmpje hieronder zie je in een timelapse hoe snel de plant groeit. Japanse duizendknoop is een vaste plant met een diepe wortel. De stengels lijken op bamboe, hebben meestal rode vlekjes en zijn hol van binnen. De frisgroene bladeren van de Japanse duizendknoop zijn schildvormig. Vanaf augustus bloeit de exoot met kleine, witte bloemetjes in flosjes. Er zijn overigens ook soorten met roze bloemen.
Het probleem van een woekerplant
Japanse duizendknoop is een zogenoemde invasieve exoot. Het is een plant die eigenlijk niet thuishoort in de fauna van Nederland. Maar nu hij zich eenmaal heeft gevestigd, is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Het probleem is dat de plant geen natuurlijke vijanden heeft en zodoende andere belangrijke inheemse plantsoorten verdringt. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit in ons land. Daarnaast kan Japanse duizendknoop een boel kapotmaken: asfalt, muren van huizen en dijken bijvoorbeeld. Dit is de reden dat verschillende gemeenten acties opzetten om de plant actief te bestrijden.
Fallopia japonica bestrijden en verwijderen
Er is een aantal manieren om Japanse duizendknoop te bestrijden of te verkleinen, maar hier is wel veel geduld voor nodig. Het kan namelijk jaren duren voor de plant helemaal weg is. Heb je geen problemen met de woekerplant? Laten staan mag natuurlijk, maar probeer ervoor te zorgen dat hij niet te groot wordt en niet bij de buren belandt. We zetten drie manieren om de plant onder handen te nemen op een rij.
- Uitputten door maaien
Knip de plant structureel kort of maai hem af. Het is gevaarlijk om Japanse duizendknoop te verwijderen met een machinale maaier, omdat deze de stengels verspreidt. Handmatig maaien of ver terug knippen is veiliger. Zorg ervoor dat je dicht bij de grond maait of knipt. Je roeit op deze manier de plant niet direct uit, maar de duizendknoop zal uitgeput raken en geeft het na een aantal jaren op. Let wel: zorg ervoor dat het maaisel goed wordt weggegooid, dat betekent bij het restafval en niet bij gft of op de composthoop. Dit is vanwege het gevaar dat de plant zich juist verder kan verspreiden via het gft-afval. - Met de hand uit de tuin trekken
Verwijder de (kleine) planten handmatig. Als Japanse duizendknoop in je tuin zich nog niet extreem heeft verspreid, kun je de plant met de hand elimineren. Zorg er wel voor dat je de plant én de wortels uit de grond trekt en probeer dit in een vroeg stadium te doen. Doe hetzelfde met uitlopers en streef ernaar dit een aantal keren per week te doen. Ook hierbij geldt: gooi bij het restafval. - Grote plant? Uitgraven
Het is een klus, maar wel de moeite waard: als de Japanse duizendknoop in de tuin al wat groter is, kun je deze het beste helemaal uitgraven. Zorg dat je doorkliefde wortels en wortelresten van tijdens het uitgraven ook meeneemt . Want een klein restje zorgt alweer snel voor een nieuwe woekerende plant.
Japanse duizendknoop eten
Grote en kleine grazers eten de Japanse duizendknoop. Dit is een goedkope en natuurlijke manier om de plant te verwijderen, maar niet de meest effectieve. De jonge scheuten zullen namelijk worden gegeten, terwijl de oude blijven staan. Leuk weetje: ook mensen kunnen Japanse duizendknoop eten. De scheuten zijn het beste eetbaar. Je maakt ze hetzelfde klaar als rabarber.
Meer over woekerplanten
Heb je last van woekerplant bamboe? Lees het artikel over bamboe verwijderen en leer hoe je deze soort milieuvriendelijk kleiner houdt.