Kardinaalsmuts ken je misschien wel van zijn bijzondere vruchten in het najaar: helder roze met oranje bessen. Maar wist je dat je ook een kant-en-klare haag kunt plaatsen van kardinaalsmuts (Euonymus)?

Duurzame haag van kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus of Euonymus europaeus) is een heester die kan uitgroeien tot een boom. Het is een duurzame optie. Niet alleen omdat ‘ie inheems is (hij komt in Nederland voor), maar ook omdat de besjes van deze plant voedsel zijn voor vogels. (Lees hier meer over de vuurdoorn, ook een door vogels geliefde haag.) Daarnaast is de plant ‘het huis’ voor rupsen en trekt de plant bijen en vlinders aan.  De naam verwijst naar de bijzondere doosvruchten die in september aan de takken verschijnen: rozerode mutsjes. Als ze openspringen, verschijnt de oranje bes die vol zaden zit. Afhankelijk van de soort en plantensoort zijn de vruchten lichtroze of juist heel felroze van kleur. De meeste soorten zijn groenbladig, zilverbont en goudbont.

De felle kleuren van Euonymus europaeus 'Red Cascade' vrolijken de tuin op.

Waarom een haag van kardinaalsmuts?

  • Winterhard
  • Ook groenblijvende soorten
  • Weinig onderhoud (je hoeft niet vaak te snoeien)
  • Hele jaar door mooi
  • Kleurrijk
  • Voedzaam voor dieren
  • Compacte plant

De voordelen van een heg van kardinaalsmuts

Het voordeel aan deze sierheester is dat ‘ie het hele jaar door mooi is: van kleurrijke bloemen, tot verkleurde bladeren en vruchten. Zo is de kardinaalshoed (Euonymus alatus) een mooie variant die roze bloemen combineert met een donkerrode herfstkleur. Maar ook ‘Red Cascade’ is een goede keus voor in de tuin, de spectaculaire wijnrode bladverkleuring valt gegarandeerd op. Naast deze twee varianten zijn er nog 175 soorten, waaronder de groenblijvende soorten. Zo is er de kruipende soort Japanse kardinaalshoed (Euonymus fortunei) die met hechtwortels omhoogklimt. Deze soort is geschikt als bodembedekker maar ook als klimplant. Omdat hij mooi compact en langzaam groeit, wordt de plant regelmatig toegepast in (lage) hagen en voor vormsnoei in potten. Het maakt deze soort een goede vervanger van buxus (bekijk meer buxusvervangers).

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ leent zich voor het vormen van bollen in de tuin en is daarmee een geschikte buxusvervanger. Foto iVerde

Hoe snel groeit kardinaalsmuts?

Deze plant groeit gestaag door en heeft een groeitempo van zo’n 20 tot 30 centimeter per jaar. Omdat ‘ie zo compact blijft, is ‘ie uitermate geschikt als heg. Hoe groot je kardinaalsmuts-heg wordt? Dat hangt er natuurlijk van af of je snoeit én welke soort je hebt. Ze kunnen 1,5 tot 4 meter hoog worden.

Bepaalde soorten kardinaalsmuts lenen zich goed voor het maken van groenblijvende hagen, zoals deze Euonymus japonicus ‘Viridivariegatus’. Foto iVerde
Bepaalde soorten kardinaalsmuts lenen zich goed voor het maken van groenblijvende hagen, zoals deze Euonymus japonicus ‘Viridivariegatus’. Foto iVerde

Is kardinaalsmuts winterhard?

De kardinaalsmuts is winterhard en er zijn soorten die groenblijvend zijn. Dat maakt ‘m dus aantrekkelijk als heg.

Kant-en-klare kardinaalsmutshaag kopen

Je kunt ook opgekweekte hagen kopen, bijvoorbeeld van de fortunei. De planten worden als klimop tegen stalen rasters geleid. Koop je een kant-en-klare haag van kardinaalsmuts, geef deze dan het eerste jaar voldoende water.

De bodembedekkende Japanse kardinaalsmuts fortunei is er in allerlei bladkleuren; leuk voor een bonte verzameling in pot. Foto Bloemenbureau Holland

Is de kardinaalsmuts giftig?

Zoals gezegd: dieren zijn dol op deze plant. Maar voor mensen zijn juist alle delen van kardinaalsmuts giftig. Wie per ongeluk ‘snoept’ van deze plant, krijgt meestal last van braken en diarree.

Hoe onderhoud ik een heg van kardinaalsmuts?

Zowel bladverliezende als bladhoudende kardinaalsmutsen houden van goed doorlatende grond. Geef de bladverliezende soort een zonnige plek in de tuin. Groenblijvende soorten kun je ook in de halfschaduw of schaduw zetten. De heester vraagt weinig snoei. Je kunt eventueel kruisende takken verwijderen om de vorm te behouden. Bladverliezende soorten kun je het hele jaar snoeien (lees hier meer over het snoeien van bomen en planten). Een haag van bladhoudende kardinaalsmuts houd je netjes strak in juni en september. De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) snoei je het best in het voorjaar. In de lente kun je eventueel wat compost onder de plant strooien. De Euonymus alatus geef je dan een handje kalk.

Kardinaalsmuts Euonymus planipes geeft een dieprood herfstkleed. Foto iVerde

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.3/5 - (6)