Kardinaalsmuts ken je misschien wel van zijn bijzondere vruchten in het najaar: helder roze met oranje bessen. Maar wist je dat je ook een kant-en-klare haag kunt plaatsen van kardinaalsmuts (Euonymus)? Met een bodembedekkende variant van deze plant maak je juist mooie vormen in tuin of pot.

Inheemse kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus of Euonymus europeus) is een bladverliezende heester die kan uitgroeien tot een boom. Hij is inheems in Nederland maar komt eigenlijk in alle werelddelen wel voor. Zijn Nederlandse naam verwijst naar de bijzondere doosvruchten die in september aan de takken verschijnen: rozerode mutsjes. Als deze openspringen, verschijnt de oranje bes die vol zaden zit. Afhankelijk van de soort en cultivar zijn de vruchten lichtroze of juist heel felroze van kleur.

De felle kleuren van Euonymus europaeus ‘Red Cascade’ vrolijken de tuin op.

Het hele jaar Euonymus alatus

Behalve de wilde, bladverliezende kardinaalsmuts zijn er nog zo’n 175 soorten bekend van deze sierheester. Fraai voor de tuin is bijvoorbeeld Euonymus alatus. Behalve een zee aan roze bloemen geeft deze compacte heester een mooie donkerrode herfstkleur. In de winter vallen hier bovendien de kurklijsten goed op waarmee de takken zijn afgezet. ‘Red Cascade’, een cultivar van de wilde kardinaalsmuts, heeft een spectaculaire wijnrode bladverkleuring. Nog lang nadat het blad is gevallen, geven de vruchten kleur aan de tuin.

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ leent zich voor het vormen van bollen in de tuin en is daarmee een geschikte buxusvervanger. Foto iVerde

Groenblijvende Euonymus fortunei en Japanse kardinaalsmuts

Ook zijn er groenblijvende kardinaalsmutsen. Zo is er de kruipende soort Euonymus fortunei die met hechtwortels omhoog klimt. Deze soort is geschikt als bodembedekker maar ook als klimplant. Omdat hij mooi compact en langzaam groeit, wordt de plant regelmatig toegepast in (lage) hagen en voor vormsnoei in potten. Het maakt deze soort een goede vervanger van buxus (bekijk meer buxusvervangers). De meeste cultivars zijn groenbladig, zilverbont en goudbont. Bijzonder is bijvoorbeeld ‘Emarald Gaiety’. Dit witgerande blad verkleurt in de winter roze. Je kunt tegenwoordig ook reeds opgekweekte hagen kopen van de fortunei. De planten worden daarbij als klimop tegen stalen rasters geleid. De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) is eveneens groenblijvend en heeft ovaal, leerachtig blad. In de zomer bloeit hij met groene schermen, waarna de roze vruchten verschijnen.

Kardinaalsmuts Euonymus planipes geeft een dieprood herfstkleed. Foto iVerde

Rupsen in de kardinaalsmuts

Vogels zijn dol op de oranje bessen van de kardinaalsmuts en daarmee zorgen ze voor een natuurlijke verspreiding van de zaden. In de lente spint de kardinaalsstippelmot de struik helemaal vol. De rupsen van deze nachtvlinder doen zich vervolgens tegoed aan de blaadjes, waarna de struik weer opnieuw uitloopt. De groene bloempjes die dan verschijnen, bevatten veel nectar. Fijn voor bijen en vlinders! Konijnen en reeën zijn overigens dol op de bast van de wilde kardinaalsmuts. Voor mensen daarentegen zijn alle delen van kardinaalsmuts giftig.

De bodembedekkende Japanse kardinaalsmuts fortunei is er in allerlei bladkleuren; leuk voor een bonte verzameling in pot. Foto Bloemenbureau Holland

Kardinaalsmuts verzorgen en snoeien

Zowel bladverliezende als bladhoudende kardinaalsmutsen houden van goed doorlatende grond. Geef de bladverliezende soort een zonnige plek in de tuin. Groenblijvende soorten kun je ook in de halfschaduw of schaduw zetten. De heester groeit langzaam en vraagt dus weinig snoei. Je kunt eventueel kruisende takken verwijderen om de vorm te behouden. Bladverliezende soorten kun je jaarrond snoeien. Een haag van bladhoudende kardinaalsmuts houd je netjes strak in juni en september. De Euonymus japonicus snoei je het best in het voorjaar. Koop je een kant-en-klare haag van kardinaalsmuts, geef deze dan het eerste jaar voldoende water. In de lente kun je eventueel wat compost onder de plant strooien. De Euonymus alatus geef je dan een handje kalk.

5/5 - (2)