De zomer het hele jaar binnen hebben! Dat is precies waar de kentiapalm (Howea Forsteriana) voor zorgt. Deze groene kamerplant brengt het hele huis in vakantiestemming en is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Hoe je dat moet doen, vertellen we je hier.

De kentiapalm kun je herkennen aan de lange groene sprieten en de bladeren die een waaier vormen. De plant kan wel drie meter hoog worden. Maar de kentiapalm groeit niet zo snel, waardoor je ‘m niet elk jaar hoeft te verpotten. Dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je plant het die eerste jaren overleeft! Geen probleem: deze plant is niet de moeilijkste.

Zoveel water geef je een kentiapalm 

De kentiapalm heeft niet zo gek veel water nodig. Denk in de zomer minimaal een keer per week en tijdens de winter minimaal een keer in anderhalve week. De plant moet tijdens lente-en zomerdagen meer licht en warmere temperaturen trotseren. Let op: de kentiaplant houdt niet van te vochtige aarde. Geef dus niet te veel water.

Moet je een kentiapalm wel of niet extra sproeien?

In de winter is het slim om je kentiapalm met extra vocht te sproeien. Door de warme lucht van een werkende verwarming kan de plant namelijk wat uitdrogen. Dat kun je voorkomen door water of regenwater te sproeien op de bladeren.

In de winter is het slim om je kentiapalm goed te besproeien om uitdroging te voorkomen

Hoe oud wordt een kentiapalm?

De kentiaplant kan zeker een paar decennia oud worden. Dat er bij menig tuincentra een prijskaartje aan de plant hangt, is dus niet zo vreemd. Je kunt er dus lange tijd van genieten.

Is kentiapalm giftig?

De kentiapalm is niet giftig. Geen zorgen dus dat je de plant voor je hond of kat moet verbergen. Alhoewel, de uitstekels van de plant vinden vooral katten erg interessant om mee te spelen. Als je er dus tientallen jaren van wilt genieten, is het wellicht wel slim om de plant te verbergen voor je huisdier!

Grappig weetje: de kentiapalm werd tussen 1870 en 1890 een echt pronkstuk voor in de huiskamer. Dit kwam omdat Koningin Victoria deze plant overal in het paleis liet zetten. Een kentiapalm thuis hebben, gaf dus aanzien.

De kentiapalm is een echt pronkstuk in je huis

Houd je van dat vakantiegevoel dat een palm je huis geeft? Misschien is de yucca of palmlelie ook iets voor jou. Het is een van de makkelijkste kamerplanten die je kunt hebben. Anders dan de naam doet vermoeden, is het geen palmachtige. Nieuwsgierig? Lees hier meer over deze kamerplant. 

Meer inspiratie

Deel deze pagina

3.9/5 - (11)