Het hebben van kippen in de tuin is niet alleen hartstikke gezellig, maar zorgt er ook voor dat jij kunt genieten van heerlijke verse eieren bij het ontbijt. Maar, wanneer je ervoor kiest om dieren te adopteren, dan is het altijd belangrijk dat je goed voor je nieuwe beestjes kunt zorgen en dat je alles in huis hebt om hen een goed leven te geven. In deze blog lees je meer over de benodigdheden die je nodig hebt om goed voor je kippen te kunnen zorgen.

Het kippenhok

Allereerst heb je natuurlijk als behuizing een kippenhok nodig. Pas de maat van het kippenhok aan op het aantal kippen dat je van plan bent om te gaan houden, zodat deze ruim genoeg is. Verder is het belangrijk om de kippen een onderdak te geven om hen te beschermen tegen het weer en bijvoorbeeld roofdieren. Het hok moet verder goed geventileerd zijn en nestkasten bevatten. Hier kunnen je kippen eieren in leggen.

De ren

Verder hebben kippen natuurlijk een buitenruimte nodig waar ze lekker in een gecontroleerd gebied kunnen rondscharrelen. Ook de ren moet natuurlijk groot genoeg zijn zodat alle kippen de ruimte krijgen die zij nodig hebben.

Voer- en drinkbak

Net als de meeste andere dieren, hebben kippen een voer- en drinkbak nodig waar zij uit kunnen eten en drinken. Zorg ervoor dat deze groot genoeg zijn zodat alle kippen hier tegelijkertijd uit kunnen eten en drinken. Om ervoor te zorgen dat je kippen voorzien zijn van vers water, kan je een waterfontein aanschaffen. Dit water stroomt, waardoor het water langer goed blijft. Verder is het natuurlijk belangrijk om beide bakken regelmatig schoon te maken en bij te vullen.

Voeding

De juiste voeding is uiteraard ook zeer belangrijk wanneer je kippen wilt houden. Kippen hebben namelijk een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en om goede eieren te kunnen leggen. Het kippenvoer dat je kiest is afhankelijk van de reden waarom je de kippen hebt. Goed kippenvoer voor legkippen bevat bijvoorbeeld voldoende calcium, vitamine D en veel eiwitten. Zorg er dus altijd voor dat je goed onderzoek doet voordat je kippenvoer koopt. Wil je je kippen eens verwennen met een lekkere snack? Dan kan je ze altijd een stuk rauwe groente of fruit geven. Denk daarbij aan watermeloen of rauwe bonen of uien.

Nestmateriaal

Tot slot is het belangrijk om nestmateriaal in huis te hebben. Stro, houtkrullen of zaagsel zijn bijvoorbeeld geschikt als nestmateriaal. Dit nestmateriaal plaats je in de nestkasten, zodat je kippen hier een nestje kunnen maken en hun eieren in kunnen leggen.

Wanneer je kippen neemt, is het dus belangrijk om een aantal producten aan te schaffen. Vergeet verder niet om de ren, de nestkasten en de drink- en voerbakken regelmatig goed schoon te maken

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.9/5 - (7)