In de donkere dagen voor kerstmis valt er in de meeste tuinen niet veel kleur te ontdekken. Toch zijn er vaste bloeiende winterplanten, heesters en bomen. Combineer enkele van deze vijf soorten winterbloeiers in een border en je hebt ook tijdens de winter kleurrijke bloemen in de tuin. 

Bestuiving van de bloemen

Japanse sierkers ken je misschien van hun spectaculaire lentebloei. Maar er zijn ook soorten die in december al volop bloeien. De ‘winterbloeiende kers’ ​Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ bijvoorbeeld, met halfgevulde bloemen. Die zijn wit en hebben een roze kelk, waardoor de bloemen van een afstandje lichtroze lijken. De Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis’ bloeit met iets rozere bloemen. Bijzonder: in maart en april krijg je nog een toegift. Wist je dat veel winterbloeiende heesters en bomen zoals de Japanse sierkers windbestuivers zijn? De bestuiving van de bloemen gaat een stuk makkelijker als er geen bladeren aan de bomen zitten. Vandaar dat ze in de winter bloeien. Check ook ons artikel over de Japanse sierkers als winterbloeier.

Winterbloeiers zorgen ervoor dat je tuin in de winter ook kleurrijk en vrolijk is – Tuinieren met Buitenleven

Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis’ bloeit al in december met zachtroze bloemen. Foto iVerde

Bloeiende winterrozen

De mooiste winterrozen bloeien aan de camelia (Camellia). Een bloem kan wel honderd blaadjes tellen en een doorsnede hebben van twaalf centimeter . Ze bloeien aan winterharde, groenblijvende struiken en kleine bomen in opvallende tinten, van sneeuwwit tot helderrood. De meeste soorten bloeien in het prille voorjaar, maar er zijn ook bloeiende winterplanten. Zo geeft de C. ‘Ashton’s Ballet’ geurende roze bloemen van oktober tot december. Camellia ‘Sugar’ bloeit van november tot januari met grote roze bloemen. Geef hem een koele standplaats in zure grond en vermijd een plek in de ochtendzon; als de knoppen te snel opwarmen na nachtvorst, vallen ze af. Let op; er zijn soorten bij die matig winterhard zijn. Deze hebben een vorstdekentje nodig van compost. Of plant ze in een pot.

Bloeiende winterplanten zorgen voor een kleurrijke wintertuin – Tuinieren met Buitenleven

De bloei van de Camellia oogst vaak bewondering in december. Foto iVerde

Zoet aroma

Toverhazelaars (Hamamelis) bloeien – afhankelijk van de temperatuur – van december tot eind maart. Vriest het hard, dan krullen de bloemen zich op in een winterslaap. Om na de dooi weer verder te bloeien. En te geuren! Want toverhazelaars staan bekend om hun heerlijk zoete aroma. Onder de talloze variëteiten zijn enkele echte vroegbloeiers. Zo geeft Hamamelis ×intermedia ‘Advent’ nog voor kerstmis bloemen. Ook de oranje ‘Jelena’, vernoemd naar de grondlegster van Arboretum Kalmthout, straalt al in december in de tuin. De lichtgele ‘Pallida’ is eveneens een vroegbloeiende variëteit.

Winterbloeiers zorgen ervoor dat je tuin in de winter ook kleurrijk en vrolijk is – Tuinieren met Buitenleven

Hamamelis intermedia ‘Pallida’ is een sterke, vroegbloeiende toverhazelaar. Foto iVerde

Winter Beauty

Geen plek voor een grote bloeiende winterplant, -heester of -boom? De Clematis ‘Winter Beauty’ leid je tegen een muur of over je schutting. Deze klimmer heeft kleine, klokvormige witte bloemen, van december tot februari. En het blad is mooi glanzend wintergroen.

In maart terugsnoeien tot een meter en de plant loopt weer mooi uit. Leid de ranken stevig naar boven, anders zullen ze geen bloemen maken. Zorg ervoor dat de planten iets van de muur of schutting af staan, zodat het regenwater ze kan bereiken. Geef hem vanaf het voorjaar regelmatig organische mest en het eerste jaar bij droogte ook water. Clematis groeit ook goed in pot; kies dan wel voor een ruime pot waarin de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Bloeiende winterplanten zorgen voor een kleurrijke wintertuin – Tuinieren met Buitenleven

Clematis ‘Winter Beauty’ heeft klokvormige witte bloemen en glanzend wintergroen blad. Foto iVerde

Bloeiende winterplanten voor hongerige bijen

In de zomer vallen deze bloeiende winterplanten niet echt op in de tuin. In de winter des te meer. De struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) verspreidt dan een heerlijke zoete citroengeur. Onder de vijf graden houden de witte bloemen hun adem even in. Maar zodra het warmer wordt, gaat de bloei gewoon verder. De struik is goed winterhard en blijft redelijk compact; fijn voor de kleinere tuin dus. En voor hongerige bijen en hommels! De vogels hebben in de zomer plezier van de struik, zodra de rode bessen aan de takken verschijnen. Struikkamperfoelie verlangt een plek in de halfschaduw op goed doorlatende grond.

Winterbloeiers zorgen ervoor dat je tuin in de winter ook kleurrijk en vrolijk is – Tuinieren met Buitenleven

De geur van struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) is een verrassing op een warme decemberdag. Foto iVerde

Review deze post