Weinig moet en alles mag in deze langwerpige tuin. Spelen, kokkerellen, hangen, douchen. Een tuin om in te leven met wel zes zitplekken. Een tuinontwerp van Bart Biesot, die tekst en uitleg geeft. Het volledige verhaal lees je in Buitenleven 2020/2 die nog tot en met 12 maart in de winkel ligt. Onderaan kun je de plattegrond downloaden van dit tuinontwerp.

Uitzicht vol groen

Terwijl de kinderen lekker losgaan op de trampoline en kliederen onder de buitendouche, kunnen pap en mam even languit of een gerecht bereiden in de buitenkeuken. Daar is dan ook alle rust en tijd voor in deze langwerpige tuin, want de borders zijn zó ingericht dat er nauwelijks wat hoeft te gebeuren. Toch is het uitzicht vanuit huis heel groen: de planten en bomen zijn zo geplaatst dat ze een semitransparant doorkijkscherm vormen.

De loungebank is gemaakt van Millboard composietdelen. Foto Marjon Hogervorst

Groene camouflage

“We hebben hier te maken met een heel lange, smalle tuin”, vertelt Bart. “Deze mensen hadden best wat wensen op hun lijstje dus het was puzzelen om alles in te passen.” Met twee kleine kinderen stonden een gazon en een trampoline hoog op het verlanglijstje. Maar ook voor de eigenaren zelf moest er genoeg te genieten zijn in hun langwerpige tuin. Zo wensten ze om te beginnen voldoende zitplekken – ook waar ’s avonds nog lekker lang en beschut gezeten kon worden – en was een buitenkeuken met barbecue een wens van de man des huizes. Een waterelement met waterloopje moest voor levendigheid zorgen. “De uitdaging zat hem vooral in het spanningselement”, vertelt de ontwerper. “Je wilt niet dat de tuin in één oogopslag te overzien is en je wilt ook een groene uitstraling creëren. Daarom hebben we halverwege de tuin een soort lamellen geplaatst die samen met de rode beuk voor een semitransparant doorkijkscherm zorgen. De magnolia die uit het waterornament opduikt, camoufleert ook het zicht naar achteren toe, net als de diverse meerstammige kornoeljes.”

Het waterelement is geplaatst om meer beweging in de tuin te creëren. De lamellen dienen als afscheiding. Foto Marjon Hogervorst

Tuinontwerp met zes zitplekken

Aan zitplekken geen gebrek: een keuze maken lijkt in deze tuin vrijwel onmogelijk. Zo kan het hele gezin plaatsnemen aan de grote eettafel bij huis, waarnaast ook de buitenkeuken een plek heeft gekregen. Is er behoefte om wat meer onderuit te zakken, dan biedt de loungebank uitkomst, die op bijzondere wijze geïntegreerd is in de trap. Wie even wil weg mijmeren, kan dat het beste doen op het bankje bij de vijver. Ook de kinderen hebben op de XL-zitzak een eigen plekje bij het water. Om wat ochtendzon te vangen is er rechts tegen de schutting nóg een bankje geplaatst.

“Maar de beste plek vind je achter in de tuin”, onthult Bart. “De brede overkapping is uitgerust met een grote loungebank en een houtkachel, waardoor het een heerlijke avondplek is. Wat je echter niet ziet, is dat er achter het open gedeelte nog twee ruimtes schuilgaan. Er is een open fietsruimte waar je via de poort zo naar binnen fietst én een schuurtje met allerlei voorzieningen, waaronder een koelkast.” De vele hoge bomen in de omgeving kwamen goed van pas. “Normaal wil je een overkapping altijd een groene achterwand geven. Dat was in dit geval niet nodig, zodat we alle ruimte achterin optimaal konden benutten.”

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020-2.

Meer tuininspiratie opdoen voor een tuin vol groen? Lees dan Tuinontwerp groene buitenkamer.

Review deze post