Tuinontwerper Sanne Allersma maakte een tuinontwerp voor een echt groene buitenkamer bij een woning in Den Haag. Een tuin om inspiratie uit op te doen en je eigen tuin om te toveren tot een extra (buiten)ruimte aan je huis. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2019/8.

Lange avonden in de tuin

Wat nu als je als buitenmens midden in de stad woont? Dan wil je het buitenleven volledig omarmen in je tuin en dit als verlengstuk van je huis maken. Sanne Allersma geeft aan dat het begint bij de eigenaren. Zij koos op basis van hun wensen voor een ‘groene muur’ en een natuurlijke look-and-feel voor dit tuinontwerp van een buitenkamer. Hergebruik van (duurzame) materialen en een open haard stonden hoog op het verlanglijstje en werden werkelijkheid. Ook de reeds aanwezige magnolia, krentenboom en blauweregen mochten blijven en zorgen voor privacy. Verder maken meerdere zitjes in dit tuinontwerp lange avonden in de tuin mogelijk. Startend aan tafel en eindigend in de loungehoek met een vuurtje, precies wat de bewoners van het huis wensten.

Een tuinontwerp voor een groene buitenkamer als verlengstuk van je tuin – Tuinontwerp met Buitenleven

De loper heeft dezelfde breedte als de openslaande keukendeuren en vormt een centraal pad in de tuin. Foto Philip Paleewong Fotografie

Het gangpad van de buitenkamer

De breedte van de openslaande keukendeuren is doorgetrokken in een houten loper, dwars door de tuin. Het vormt het hart en wordt door de bewoners al ‘het gangpad’ genoemd. Dankzij het pad oogt de tuin groter: de diepte ervan is beter zichtbaar en je oog wordt als vanzelf naar buiten getrokken. Huis en tuin vormen één geheel in dit tuinontwerp. Grappig detail: de loper loopt door tot in de schutting en lijkt dus ‘eindeloos’.

Gelaagdheid in beplanting

Door te spelen met verschillende niveaus ontstaat een gelaagdheid in zowel het tuinontwerp als in de beplanting. De tuinontwerpster koos voor een grote diversiteit aan planten met verschillende hoogten, zodat een weelderige tuin is ontstaan. In combinatie met de rechte lijn van de loper vormt de tuin een heerlijk rustpunt in de stad. Benieuwd naar meer foto’s en tips? Het hele artikel over dit tuinontwerp lees je in Buitenleven 2019/8. Deze ligt nog tot en met 7 november 2019 in de winkel.

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2019/8

Heb je een stadstuin en zou je wel een vijver willen aanleggen? Lees dan over tuinontwerp biotoop aan huis en je kunt aan de slag!

Review deze post