Rika van Delden heeft al 30 jaar een bezoektuin: Tuinfleur. Van februari tot in mei staat de tuin vol met miljoenen bloembollen, waarna de vaste planten het feestje overnemen. Sneeuwklokjes zijn favoriet, die luiden de lente in. Het startsein voor Rika om weer ‘buiten te mogen spelen’.

Narcisvlieg

Afgelopen najaar plantte Rika zo’n 30.000 bloembollen in haar tuin. “Daar ben ik vanaf half oktober drie tot vier weken mee bezig. Met mijn kniebeschermers, in regen en wind. Het maakt me niet uit, ik ben geen mooi weer tuinier gelukkig”, vertelt ze. Heel kostbare bollen – de duurste is ongeveer € 70 geweest – zet ze eerst twee jaar in een speciale kast om ze tegen de narcisvlieg te beschermen. Na twee jaar gaan ze dan de tuin in. “De narcisvlieg legt zijn eitjes in sneeuwklokjesbollen, niet in zijn eigen bol natuurlijk, waarna de larven deze van binnenuit opeten. Als je dan een sneeuwklokjesbol opensnijdt… geen fraai gezicht.”

Galanthofiel
Rika noemt zich ook wel een Galanthofiel. Foto: Sietske de Vries

Met opzet verwilderen

Rika: “De sneeuwklokjes verwilderen en ik help een handje door ze te vermeerderen. Ik zet rond april, als ze bijna zijn uitgebloeid, gewoon de schop onder een grote pol en haal de bolletjes uit elkaar. Daarna zet ik ze in kleinere groepjes van vijf weer op een andere plek in de tuin.” Het blad laat ze helemaal afsterven, zodat de energie weer terug de bol in gaat. Pas als het blad helemaal verdroogd is, harkt Rika het weg. “Als je zorgt dat je dichte beplanting hebt van vaste planten met groot blad, zie je helemaal niets meer van het oude bloembollenblad”, aldus de sneeuwklokjesliefhebster.

Sneeuwklok
Er is zelfs een speciale sneeuwklok vernoemd naar Rika. Foto: Sietske de Vries

Meer sneeuwklokjes

Voor meer informatie over openingsdagen en -tijden kijk je op Tuinfleur.nl. Je leest het hele verhaal over Rika en haar tuin in Buitenleven 2021/1. Deze ligt t/m 25 februari 2021 in de winkel. Tip: bestel de editie t/m 9 februari zonder verzendkosten via onze shop. Kun je geen genoeg krijgen van sneeuwklokjes? Lees dan hier verder over speciale sneeuwklokjesdagen.

 

Review deze post