Voor veel tuiniers betekent het de start van het nieuwe tuinjaar: de bloei van de sneeuwklokjes. Vooral als ze massaal hun kopjes oprichten in de zon en bloeiende tapijten vormen onder bomen en struiken. Hét bewijs dat de lente in aantocht is. Ga eens inspiratie opdoen in een mooie tuin waarin bijzondere sneeuwklokjes, Helleborus en andere frêle februaribloeiers centraal staan.

Galanthofielen

Ware sneeuwklokjesfans, galanthofielen, zijn altijd op zoek naar bijzondere exemplaren voor in hun eigen tuin. Naar variëteiten met gele, groene of dubbele bloem. Of met een markante tekening zoals van ‘Grumpy’, waarop je duidelijk het gezichtje herkent van een van de Zeven Dwergen. Bij de volgende tuinadressen kun je in februari zowel genieten van massa’s gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), als je verwonderen over fraaie zeldzaamheden. Vaak combineren de tuiniers hun favorieten met winterbloeiende heesters als toverhazelaar en sneeuwballen. Ook zijn er kwekerijen gespecialiseerd in bomen en heesters die juist in februari op hun mooist zijn. Tip: check van tevoren even de website voor de openingstijden.

Sneeuwklokje Galanthus ‘Grumpy’ met een gezichtje.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Sneeuwklokjes te koop bij Tuinfleur in Oostwold. Foto Jannie Bos

1. Tuinieren met sneeuwklokjes

Vanaf eind februari staat Tuinfleur, de tuin van Rika en Pieter van Delden in Oostwold, vól sneeuwklokjes. Het is een diepe tuin met twaalf tuinkamers. Onder hagen en bijzondere naaktbloeiende bomen vind je miljoenen gewone sneeuwklokjes, waar ze hier al vijftien jaar mee tuinieren. Daarnaast heeft het echtpaar een collectie van tweehonderd bijzondere soorten opgebouwd, waaronder geurende sneeuwklokjes en grote, dubbele variëteiten. Veel ervan worden ook te koop aangeboden. Er wordt ook een sneeuwklokjesarrangement aangeboden, waarbij je een dag sneeuwklokjes gaat kijken onder begeleiding van de tuineigenaren, inclusief lunch, versnaperingen en een sneeuwklokje om mee naar huis te nemen. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute.

2. Bijzondere sneeuwklokjes kijken in België

In het Belgische Brugge heeft kweker Cathy Portier een verzameling van driehonderd soorten sneeuwklokjes in tuin Galanthus. Het grootste deel ervan bloeit in de sneeuwklokjestuin, waar de bijzonderste soorten in vijvermandjes zijn ingegraven. Op die manier kunnen de kwekers ze makkelijk herkennen, uitgraven en delen na de bloei. Ook staan er nog rariteiten in de rotstuin, de bloembollenbak en de alpiene kas. In de weekenden van februari kun je hier terecht voor inspiratie en geleide wandelingen.

In het voorjaar schieten de sneeuwklokjes uit de grond. 10x bijzondere sneeuwklokjes kijken op een rij – Eropuit met Buitenleven
Sneeuwklokjes en andere prille lentebloeiers vind je bij De Boschhoeve.

3. Kramen vol galanthofilia

Het nieuwe tuinjaar begint bij kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze traditioneel met het Sneeuwklokjesfeest. Er staan meer dan 350 soorten sneeuwklokjes in deze tuin. Begin februari zie je de bloembollen niet alleen in de borders en het gazon, maar ook in kraampjes van gespecialiseerde sneeuwklokjeskwekers. In de bollenschuur vind je daarnaast kramen vol ‘galanthofilia’, hebbedingen voor sneeuwklokjesliefhebbers. Van botanische tekeningen en speciale bollenvaasjes tot handbeschilderd servies met sneeuwklokjes.

4. Gespecialiseerd in winterbloeiers

De winter is verre van saai bij kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord. Ze zijn er namelijk gespecialiseerd in heesters en bomen, waaronder veel winterbloeiers als toverhazelaar, sneeuwbal en het meloenboompje. Ook houden ze een jaarlijkse Wintertuindag. Alles staat dan in het teken van heesters met mooie takstructuren en wintergroene planten. Als het niet vriest, kunnen de aankopen thuis direct de grond in.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Bij The Stonefarm vind je tijdens de bloembollenroute ook een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Foto Jannie Bos

5. Tapijt van bijzondere sneeuwklokjes

In bezoekerstuin The Stonefarm in Stadskanaal tref je een groot appelhof aan met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Je kunt zonder afspraak vanaf eind februari terecht om te genieten van de vroege voorjaarstuin met duizenden bloembollen én verschillende soorten sneeuwklokjes. Entree is een vrije gift. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute.

6. Verrassende combinaties

Ook gelegen in het Oost-Groningse Stadskanaal vind je City Channel Garden (tel. 0599 613089). Breng een bezoek en verwonder je over de verrassende combinaties van exclusieve bloembollen in deze tuin van 2500 m2. Je ziet er onder andere blauwe druifjes, narcissen en tulpen. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute.

Bij De Walburg bloeien de Helleborussen onder blikvangers als deze rode toverhazelaar.

7. Helleborus in inspirerende borders

In bezoekerstuin De Walburg in Nuenen is Helleborus orientalis op een inspirerende manier toegepast in de borders. De kerstroos bloeit hier in alle mogelijke kleuren aan de voet van sierlijke papieresdoorn, Chinese vernisboom en toverhazelaars. In februari is het hier mooi wandelen. Hier vind je geen spannende nieuwe variëteiten, maar sterke klassiekers. Ook een hoveniersbedrijf is onderdeel van de tuin, waar je terechtkunt voor onder meer een tuinontwerp.

In het voorjaar schieten de sneeuwklokjes uit de grond. 10x bijzondere sneeuwklokjes kijken op een rij – Eropuit met Buitenleven
Rondom kasteel De Wildenborch in Vorden kleuren de velden wit van de sneeuwklokjes.

8. Bos vol sneeuwklokjes en winterakonietjes

Het parkbos van kasteel De Wildenborch in Vorden staat bekend om de zeeën van sneeuwklokjes en winterakonietjes. Als je de route over het landgoed volgt, kom je ze vanzelf tegen. Bijzonder is het contrast tussen de frêle februaribloeiers en karakteristieke kale kronen van eeuwenoude loofbomen. In het koetshuis is een theeschenkerij gevestigd voor warm drankje, taart en broodjes.

In De Dinkeltuin in Denekamp bloeien meer dan honderd soorten Helleborus.

9. Onder de magnolia

Al dertig jaar kweekt en vermeerdert Cor van Bakel Helleborussen. In 2006 kwamen daar sneeuwklokjes bij. Ze komen ieder jaar in februari tot bloei in de sfeervolle Dinkeltuin in het Overijsselse Denekamp. In de voortuin bijvoorbeeld, onder de Magnolia tripetala. In de achtertuin is de blikvanger een grote katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum). Ook is er een mooie schaduwtuin vol bijzondere voorjaarsplanten als irissen, leverbloempjes en sleutelbloemen.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Sneeuwklokjes in de kijktuin Wubsbos in Winschoten. Foto Jannie Bos

10. Genieten in vier tuinen

In bijna hartje Winschoten ligt de kijktuin Wubsbos met een hoogteverschil van ongeveer 5 m. In vier tuinen geniet je van de bijzondere sneeuwklokjes-passie van de eigenaren. Entree: vrije gift. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute. Een sneeuwklokjesarrangement is ook mogelijk.

 

4.4/5 - (5)