Fanatiek moestuinier en vaste receptenmaker Ine van Mierlo heeft de oplossing voor een overvloedige druivenoogst: druivenjam maken! Zelf gebruikt ze verschillende kleuren druiven, maar je kunt er ook voor kiezen om één soort per recept te gebruiken. Voor dit recept gebruikt Ine ook kruiden uit eigen tuin. Wie geen moestuin heeft haalt ze gewoon in de winkel. En de druiven natuurlijk ook!
Een druif voor iedere tuin
Druiven kweken kan in vrijwel iedere tuin. Naast het leveren van heerlijke vruchten, is een druif ook een lust voor het oog. Leid ze omhoog via de muur, een paal of een pergola en geniet van het mooie groene blad. Let wel: vogels zijn ook gek op druiven, zorg dus dat je een groot deel oogst voor ze jouw druivenstruiken hebben gevonden.
Druivenjam met geleisuiker
De druiven die je niet op krijgt, gebruik je voor deze druivenjam met daarin onder andere rozemarijn, geleisuiker en kaneel. Ine: “De trossen waren dik en vol dit jaar, dus de oogstmand was meteen vol. Ik heb rode en witte druiven gemixt en ik gebruik lekker veel kruiden uit de tuin, zodat je een andere smaakbeleving krijgt.” En druivenjam zonder suiker, kan dat ook? “Het is lastig om druivenjam zonder suiker te maken”, aldus Ine. “Dit komt doordat geleisuiker een belangrijk conserveermiddel is en het zorgt voor de typische jamstructuur.”
Dit heb je nodig om druivenjam te maken
- 6 schone, uitgekookte (glazen) potten
- 1 kg druiven, liefst biologisch en/of uit eigen tuin
- 2 flinke takken rozemarijn
- 1 vers blaadje laurier
- Sap van een kleine citroen
- 3 kruidnagels
- 1 el kaneel
- Circa 450 g geleisuiker
Zo maak je de druivenjam met kaneel, rozemarijn en geleisuiker
- Laat de druiven mét schil in een beetje water met de rozemarijn, laurier en kruidnagels 5 minuten op een laag vuur trekken. Pers de citroen en haal de pitjes eruit. Tip: je kunt de schil van de citroen voor het persen raspen en deze gebruiken voor in een zandtaartbodem voor een frisse bite. Of verwerk hem in een ander gerecht. Dan hoef je hem niet weg te gooien.
- Haal de rozemarijn en het blaadje laurier eruit en zeef het druivenmengsel. Dit kan met een passe-vite (roerzeef). Doe het overgebleven mengsel in een schone pan en voeg de citroen, kaneel en de geleisuiker toe. Kook het mengsel 4 minuten goed door.
- Test je druivenjam: schep een beetje jam op een bordje en zet kort in de koelkast. Is het mengsel dik genoeg? Als het nog te vloeibaar is, voeg je nog een klein beetje geleisuiker toe om het druivenmengsel meer te binden en steviger te maken.
- Is je druivenjam stijf genoeg? Dan kun je de jam (met een maatbeker) in de potjes schenken. Draai het deksel er goed op en zet de potjes 30 minuten ondersteboven zodat de lucht eruit kan. Geheel overbodig waarschijnlijk, maar wel slim om te melden: bewaar de druivenjam op een droge en donkere plek.
Tip: dit recept is lekker voor op een cracker of een warm broodje met roomboter. Maar ook zeker met een kaasplankje of op een pannenkoek is het een goede combi!
Heb je ook een flinke kersenoogst? Probeer dan eens Ine’s simpele recept voor heerlijke kersenbonbons. Om je vingers bij af te likken!