Deze vrolijke vaste plant met de charmante naam meisjesogen trekt ’s zomers alle aandacht in de border. De bloemen hebben een sprekend ‘oog’ en lijken je lief aan te kijken. De nieuwe tuinvormen bloeien extra lang, hebben bijzondere kleuren en zijn ook prachtig in een pot.

Tekst en Foto’s Modeste Herwig

 

 

Plant van de Maand?

Meer lezen over Coreopsis met zijn sprekende ‘oog’? Scroll snel naar beneden!

Volgende week lees je over de verzorging van Coreopsis. Wanneer je kunt snoeien en hoe je ze kunt verjongen.

De week erop zetten we de verschillende Coreopsis varianten voor je op een rij.

We sluiten de maand juni af met de top 5 mooiste soorten Coreopsis en waar ze te zien en te koop zijn.

Coreopsis | Foto Modeste Herwig

Charmante meisjesogen

De stervormige gele bloemen van meisjesogen (Coreopsis) staan aan het eind van dunne, goed vertakte stengels. Ze hebben een sprekend hartje, dat met enige fantasie wel aan een oog doet denken. Meisjesogen groeien heel bescheiden, het fijne lijnvormige blad is buurplanten niet snel tot last. Zo zijn ze heel makkelijk te combineren in de border, waar ze het liefst vooraan staan. De stervormige gele bloemen van meisjesogen zijn bovendien erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De bekende Coreopsis grandiflora en Coreopsis lanceolata zijn betrouwbare vaste planten voor in je border. Coreopsis rosea, Coreopsis verticillata en de cultivars zijn minder sterk. Dat geldt ook voor de nieuwe cultivars met fraai gekleurde bloemen en de fantasienaam Coloropsis. Ze overleven de winter meestal niet, maar zijn wel prachtig om als eenjarige in potten en bakken te kweken. De eenjarige Coreopsis tinctoria is geschikt voor bloemenweiden, borders en potten. In een prairietuin hebben meisjesogen het erg naar hun zin, zelfs de minder sterke soorten overleven prima onder de laag lavakorrels die in een echte prairietuin ligt. Coreopsis is een geslacht van vaste planten (Asteraceae) die oorspronkelijk in Noord- en Midden-Amerika groeien. Het is de officiële wilde bloem van Florida, waar je de gele bloemen overal langs de weg ziet.

 

 

Coreopsis lanceolata ‘Sterntaler’ valt op door het donker roodbruine hartje.
buitenleven plant van de maand coreopsis
Coreopsis ‘Jive’ is een beauty maar leeft meestal niet zo lang, het best eenjarig te kweken.

Soorten Coreopsis

Ontdek vijf prachtige soorten van Coreopsis voor je tuin. Coreopsis verticillata ‘Zagreb’ heeft zonnig gele bloemen en fijn, naaldachtig blad. Coreopsis grandiflora biedt sierlijke goudgele bloemen op lange stengels. De rozerode bloemen met oranjebruin hartje van de Coreopsis ‘Limerock Ruby’ valt op en de Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’ heeft een zachtgele tint die overal mooi mee te combineren is. Coreopsis ‘Crème Brûlée’ heeft glanzend blad en grote zachtgele bloemen. Deze soorten bloeien van juni tot september en brengen levendige kleuren in je tuin.

Volgende week

Zulke vrolijke vaste plant met de charmante naam meisjesogen trekt zomers alle aandacht in de border. Wie wil deze langbloeiers met bijzondere kleuren nou niet? Daarom geven we je volgende week uitgebreide verzorgingstips voor Coreopsis.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (30)