Prachtige witte en/of roze bloemen. Daar staat prachtkaars (Gaura) om bekend. Wil je in je tuin bloemen die lang bloeien en goed combineren met andere planten en bloemen? Lees dan meer over deze plant, die ook wel Lindheimers prachtskaars wordt genoemd.

Welke soorten prachtkaars zijn er?

Er zijn zo’n twintig verschillende soorten prachtkaars. Vaak zegt de naam iets over de kleur of vorm van de bloemen. Zo geeft de variant die ‘Siskiyou Pink’ heet felroze bloemen en ‘White dove’ witte. ‘Whirling butterflies’ heeft bloemen die qua vorm wat weghebben van vlinders.

De hoogtes van deze varianten verschillen. Sommige soorten prachtkaars worden niet hoger dan 30 centimeter, terwijl andere soorten wel één meter hoog kunnen worden.

prachtkaars
Prachtkaars (Gaura).

Gaura in je tuin of op je balkon of terras

Doordat Gaura goed te combineren is met andere planten en bloemen – zoals lavendel, verbena en siergrassen – past het goed als borderplant. Maar je kunt prachtkaars ook als kuipplant op je balkon of terras plaatsen.

prachtkaars in de border
Prachtkaars doet het heel goed in een border.

Bloeitijd van prachtkaars

Prachtkaars bloeit van juli tot aan de eerste nachtvorst. Het is een kortlevende plant. Dat wil zeggen dat prachtkaars slechts enkele jaren bloemen afgeeft. Wel zaaien ze zichzelf uit. Dat betekent dat je na verloop van tijd met de jonge aanwas de gaten kunt opvullen die de oudere planten achterlaten.

prachtkaars gaura

Hoe verzorg je prachtkaars?

Een aantal tips:

  • Gaura, ofwel prachtkaars, is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Zorg er dus voor dat je het op een zonnige, warme plek met weinig schaduw plant.
  • Prachtkaars houdt het langer vol als je ‘m niet op een natte grond, maar wél op een rijke, waterdoorlatende bodem plaatst.
  • Het is goed om prachtkaars twee keer per jaar te bemesten.
  • Alleen bij droogte is het nodig om de plant extra water te geven. Als er bruine of gele bladeren ontstaan, krijgt prachtkaars te weinig water.

 

Is Gaura winterhard?


Prachtkaars is winterhard, want het verdraagt een temperatuur tot -20 graden.

prachtkaars gaura
Prachtkaars (Gaura) bloeit van juli tot aan de eerste nachtvorst.

Snoeien van prachtkaars

Omdat prachtkaars al zijn reserves nodig heeft om de winter door te komen, is het verstandig de plant in het najaar terug te snoeien. Een minder grote plant betekent tenslotte ook minder aanspraak op reserves.

Eind september (het einde van de bloeitijd) is de beste periode om prachtkaars te snoeien. Je kunt de plant tot twintig centimeter boven de grond afknippen.

 

Bijen en hommels

Heb je prachtkaars in je tuin staan, dan draag jij bij aan meer biodiversiteit. Bijen en hommels zijn namelijk dol op deze plant.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
3.8/5 - (10)