Deze (corona)tijd met nat, guur weer vraagt om troostvoedsel. Bijvoorbeeld een soep van wintergroenten die nog volop in de moestuin te oogsten zijn. De geuren trekken heerlijk door het huis. Zo ook die van dit originele recept van Ine: preisoep met kurkuma.
Moestuintip van Ine
Ine van Mierlo onderhoudt een flinke moestuin (400 m2) en probeert zo veel mogelijk uit eigen tuin te eten. Seizoensgebonden dus, vandaar dat ze geregeld originele recepten heeft. Die deelt ze graag met ons. Deze keer met als hoofdingrediënt prei, een veelzijdige groente die je oogst van augustus tot begin februari. Ine kwam op het idee van preisoep met kurkuma als twist. En ze heeft een tip voor winterse moestuiniers. “Wij dekken de groenten in de moestuin af met blad en dennennaalden uit de siertuin. Zo kun je toch met een greep de grond in, terwijl de groenten niet zacht worden en dus nog te gebruiken zijn.”
Dit heb je nodig voor preisoep met kurkuma
- 2 dikke preien
- 2 tl kurkuma
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 2 el olijfolie
- 2 el edik of kruidenazijn
- 3 l groente- of runderbouillon
- Scheutje room
- 2 el Limburgse mosterd (vanwege de milde smaak en de hele mosterdzaadjes)
- Gehakte peterselie voor de garnering
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je de soep
- Verwijder de uiteinden van de donkergroene stukken van de prei en snijd de rest in dikke ringen. Was het zand er goed uit, in een vergiet onder de koude kraan.
- Verwarm de olie een soeppan en fruit de sjalotten, knoflook en driekwart van de preiringen. Let erop dat het geheel niet te bruin wordt. Na circa 5 minuten voeg je de kurkuma toe en roer je die er doorheen.
- Voeg de edik of azijn toe en schenk de bouillon erbij. Breng de preisoep aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Meng er daarna een scheutje room doorheen.
- Roer nu in een apart schaaltje de mosterd los met een beetje soep en giet het in de pan erbij. Voeg ook de overgebleven preiringen toe. Zet de pan nog even op het vuur zonder te koken en wacht tot de preiringen zacht(er) zijn geworden. Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Schep de soep in mooi bord en garneer met de fijngehakte peterselie. Tip: heerlijk met enkele sneeën rustiek brood. Enjoy!
Behoefte aan een lekkere snack met groenten uit de moestuin? Ga aan de slag voor zelfgemaakte groentechips! Of lees meer over supergezonde wintergroenten.