Genieten van de tuin gaat voor Ingrid Klooster van De Mandalatuin in Harderwijk verder dan schoonheid van bloemen en planten. In Buitenleven 2019/7 vertelt Ingrid dat ze in de bloemencirkel die ze hier aanlegde regelmatig yogalessen en meditaties organiseert. “Dan liggen we ’s avonds op onze rug op het gras terwijl de zwaluwen boven ons scheren. Prachtig!”

Fascinerend vanuit de lucht

Met een drone, een zweefvliegtuig of een luchtballon valt het direct op: het centrale punt van de tuin van Ingrid Klooster heeft de vorm van een bloem, een soort mandala. Deze vorm ontstond een aantal jaren geleden, toen de hele achtertuin een nieuwe boost kreeg. “Ik vond mandala’s altijd al fascinerend. Het zijn kleurrijke, uitdijende levensvormen. En ineens wist ik het: de binnenste, blauwe bloem van mijn mozaïek wordt de vorm van de grote border.” De mandala is een vaste vorm, maar binnen dat symmetrische stuk deelt Ingrid haar planten regelmatig opnieuw in. “Dat creatieve proces vind ik het leukste van tuinieren.”

Ingrid heeft een symmetrische tuin door de mandalavorm, maar de bloemen en planten maken het heel vrolijk en speels – Tuinieren met Buitenleven

De symmetrische vorm van de mandala blijft, maar de inhoud van de borders verandert regelmatig. Foto Trui Heinhuis

Het bewustzijn van planten

Bijzonder in de Mandalatuin zijn de sessies ‘Music of the Plants’, waarbij deelnemers kunnen luisteren naar het gezang van planten. “De methode is ontwikkeld door de commune Damanhur in Italië. Ze zijn veertig jaar bezig geweest met het onderzoeken van communicatie met planten. Een apparaatje koppelt de energiefrequentie van planten aan synthesizertonen.” Met een plakkertje sluit Ingrid de sensoren van het systeem aan op een blad. Vervolgens klinken er zachte harmonieën door de tuin. “Zo ontdekten we dat een flox een heel andere energie heeft dan de hosta in het midden van de cirkel. Die geeft een heel sterke, diepe bastoon. Op het moment dat we al onze aandacht richtten op de plant, veranderde de toon. En toen de buurman ineens ging zagen, was het even stil. Heel bijzonder om te ervaren dat planten dus, net zo goed als mensen, een bewustzijn hebben.”

Ingrid heeft een symmetrische tuin door de mandalavorm, maar de bloemen en planten maken het heel vrolijk en speels – Tuinieren met Buitenleven

De tuin van Ingrid heeft ook nog een maanvormige vijver. Foto Trui Heinhuis

Op blote voeten door de symmetrische tuin

Lees meer over Ingrid en haar kleurrijke, rustgevende tuin in het artikel ‘Op blote voeten door de Mandalatuin’ uit Buitenleven 2019/7. Deze editie ligt nog tot en met 12 september 2019 in de winkels. Check ook eens de website van Ingrid, bijvoorbeeld om een lesje yoga in de Mandalatuin bij te wonen. Ben je op zoek naar heel andere tuininspiratie, bijvoorbeeld voor een mediterrane stadstuin? Lees dan ons artikel over het tuinontwerp van Huib Schuttel in de sferen van Ibiza.

Review deze post