Struikveronica (Hebe) is een ideale kleine heester voor liefhebbers van kleur. Met haar overvloedige nectar zorgt Hebe gegarandeerd voor meer fladderende vrolijkheid in je tuin. Vlinders zijn namelijk gek op de plant door de fleurige bloemen met lange meeldraden.

Vlinders, bijen en hommels zijn gek op de bloempluimen van struikveronica.

Paarse en lila struikveronica’s

Deze onderhoudsarme heester, die 40 tot 70 cm hoog kan worden, is ruim verkrijgbaar in diverse soorten en in verschillende kleuren, zoals wit (Hebe ‘White Lady’), lavendelblauw, roze (H ‘Lisa’), paars en lila. Vooral paarse struikveronica is populair, denk aan Hebe ‘Donna Britta’, ‘Addenda Golden Katrina’, ‘Anna’ en onze favoriet: Hebe ‘Autumn Glory’. Alle soorten komen voor in Nieuw-Zeeland, waar de plant ook in het wild groeit. Zet de plant in gewone potgrond in je tuin, border of op je balkon. Met de nodige zorg is en blijft het een kleurrijke aanwinst.

Verzorging van Hebe

Het liefst staat struikveronica op een beschutte plek in een koele omgeving. De plant gedijt dan ook het beste in halfschaduw. Staat hij in de zon dan mag de grond niet uitdrogen. Geef daarom regelmatig water. In de border komt de plant goed tot zijn recht, maar zorg dat andere planten er niet te dicht bij staan. Als je ’s zomers zo nu en dan de uitgebloeide bloemen wegknipt, is de bloeiperiode van de struikveronica relatief lang: van juli tot en met oktober. Ook vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. Ze zijn beide dol op de bloempluimen van Hebe. Verder heeft de plant regelmatig mest (bijvoorbeeld kalkrijk beendermeel) nodig, de bloeiende soorten het liefst elke maand.

Hebe ‘Great Orme’ zorgt voor kleur in je border.

Hebe ‘Super Red’ is een evergreen, dus ook in de winter nog mooi.

Is struikveronica winterhard?

De struikveronica is groenblijvend, maar in beginsel niet winterhard. Gelukkig kan ze niet al te strenge winters prima overleven. Bij flinke vorst (meer dan -10 °C) heeft de plant wel bescherming nodig, vooral de bloeiende, grootbladige soorten. Hebe kan ook prima in een pot, op die manier kun je de plant ’s winters ter bescherming naar binnen halen. Sommige dwergtypen zijn overigens wel winterhard.

Hebe ‘Addenda Golden Katrina’ met paarse bloemen en bonte blaadjes.

Struikveronica snoeien

Leuke bijkomstigheid voor de mensen die een onderhoudsarme tuin believen: Hebe heeft weinig snoeibeurten nodig. Snoeien doe je enkel als je de plant wat model wilt geven of als deze vorstschade heeft opgelopen. Vorstschade zorgt namelijk voor verdorde twijgjes. Snoei deze in het late voorjaar (eind april, midden mei) weg. Het kan zijn dat de vorst grotere plekken heeft aangetast, verwijder die stukken en snoei de gehele plant een kleine 5 cm terug. Dat wakkert de hergroei aan.

Op je balkon

Deze vrolijke heester is ook zeer geschikt voor in een pot. Zet hem samen met andere fleurige kuipplanten op je terras of balkon. Inspiratie en tips hiervoor lees je in het item over zomerbloeiende kuipplanten.

3.2/5 - (78)