Als de ijsheiligen ons land half mei hebben verlaten, is het risico op nachtvorst heel klein. Tijd om je terras op te fleuren met zomerbloeiende kuipplanten. Deze zes toppers geven een zomerlang bloemen of hebben blad waar je naar blijft kijken.   

1. Wolfsmelk: kuipplant met witte sterretjes

Misschien ken je wolfsmelk wel uit je tuin. Dit Euphorbia-geslacht is enorm groot. Zo zijn er bijzondere vetplanten en ook de kerstster is een familielid. En daar lijkt deze Euphorbia hypericifolia ‘Diamond Frost’ nog het meest op, al zijn de sterretjes echt heel klein. Zet er een paar in een mooie grote pot en er ontstaat een witte bloemenwolk die de hele zomer bloeit. Laat de kluit niet uitdrogen en zorg voor een goed waterdoorlatende pot. Met een beetje geluk doven deze sterretjes pas als de winter aanbreekt.

 

Wolfsmelk Euphorbia hypericifolia 'Diamond Frost' maakt een zomer lang witte bloemenwolken.

2. Miljoen kleine bloemen van de minipetunia

Er zijn weinig kuipplanten waar je zoveel kleur en bloemen van krijgt als de minipetunia. Niet voor niets worden deze Calibrachoa’s wel ‘Million Bells’ genoemd. De kuipplant geeft de hele zomer door een waterval aan petunia-achtige bloemen. Mooi in een hanging basket! Je vindt ze in de mooiste kleuren en kleurcombinaties. Blijf de verdorde bloemen plukken, dan vormen zich steeds weer nieuwe knoppen. Laat de kluit niet uitdrogen en voeg wekelijks een scheutje vloeibare mest toe aan het gietwater.

Minipetunia ‘Million Bells’ is verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleurtjes.
Tandzaad (Bidens ferulifolia)
Tandzaad (Bidens ferulifolia) als deze ‘Beezar Fire Wheel’ is mooi solo in pot. Foto Plantipp

3. Zonnige bloemtapijtjes van tandzaad

Als je fan bent van kleinbloemige afrikaantjes, kijk dan ook eens uit naar tandzaad. De Bidens ferulifolia bloeit lang en in allerlei zonnige kleuren. Groepeer er een paar in verschillende kleurtjes in een hangende pot of laat ze over de randen van een pot kruipen. Bidens zorgt ook voor verfijning in een weelderige bak of border met de wat grovere zomerbloemen als dahlia, zonnekruid (Helenium) en gladiool. Een uitbundige witte variëteit is Bidens ‘Bellamy White’.

 

4. Aaibare kuipplant: mottenkruid

De bloemen van mottenkruid (Plectranthus) zijn niet zo opvallend. Tegen het eind van de zomer vormen zich dunne lila aren. De bladeren van Plectranthus argentatus daarentegen zijn bijzonder decoratief. Ze zijn grijsgroen, viltachtig zacht en geven bijna licht in het donker. En dat maakt deze Australische schone tot een echte blikvanger. Mooi in combinatie met blauw en paarsbloeiende kuipplanten als salie (Salvia) en Kaapse primula (Streptocarpus cyanus). Een ander pluspunt: de plant laat zich supermakkelijk stekken. Knip stengeltjes van 10 cm, verwijder de meeste blaadjes en druk ze in een potje aarde. Houd ze uit de volle zon en geef af en toe water. Succes gegarandeerd! Ook decoratief zijn Plectranthus ciliatus ‘Zulu Wonder’ en Plectranthus verticillatus.

 

Het blad van mottenkruid is viltachtig zacht en heeft een mooie olijfgroene kleur.

5. Een verzameling begonia’s

Nu decoratieve bladbegonia’s in populariteit toenemen, staan ook de tuinbegonia’s weer in the picture. En terecht! Want deze dankbare kuipplant trakteert je de hele zomer op bloemen. Dankzij fanatieke kwekers zijn er honderden soorten in zowel knalkleuren als zachte pasteltinten. Dat vraagt om een bonte verzameling. De ‘ouderwetse’ perkbegonia’s (Begonia semperflorens) hebben dik, vetplantachtig blad en kleine bloemetjes. De planten blijven relatief klein. Zet bijvoorbeeld een hele verzameling in een pot of beplant er de randen van een kuip mee. Mooi kleinbloemig zijn ook de multiflora’s. Knolbegonia’s (Begonia tuberosa) zijn een stuk groter en ook het aanbod is groot én divers. Zoals de Begonia pendula, mooie hangende begonia’s. Fijn op het terras zijn de geurende Begonia’s cascade odorosa. Deze kuipplanten houden van een plekje in de halfschaduw. Lees verder over soorten en de verzorging van begonia’s.

In een hanging basket komen begonia's prachtig uit.
Nemesia Danish Flag
Rood-witte Nemesia strumosa 'Danish Flag' combineert goed met andere bloemen, zoals hier met lobelia's.

6. Nemesia is vele kleuren

Fleurige bloemen gegarandeerd met de rijkbloeiende nemesia (Nemesia) op je terras. De tweelippige bloempjes in een breed kleurenscala komen al vroeg in het jaar tot bloei, en sommige soorten gaan door tot in november. De bossige nemesia groeit compact met vele vertakkingen, wat haar heel geschikt maakt als solo plant in een mooie pot op terras of tafel. Eenjarige ‘Grandinette’ is op zijn top in de zomermaanden, in roze, rood, oranje of geel – of ga voor een vrolijke mix. Liefhebbers van oranje kiezen ‘Angelart Orange’ met warmoranje tinten. Bijzonder aan deze soort is dat er ook verschillende tweekleurige varianten zijn. Verrassend zijn Nemesia strumosa ‘Danish Flag’ met rood-witte bloemetjes of de hybride SunGlow™ Yellow Bicolor met geel-paarse bloempjes. Wie het liever neutraal houdt, of de plant wil combineren met kleurige andere kuipplanten, plant de witte ‘Wisley Vanilla’. Alle nemesia’s houden van zon tot halfschaduw en een goed doorlatende, lichtvochtige grond.

Zin in nog meer inspiratie voor zonminnende terrasplanten? We hebben ook suggesties voor hittebestendige terrasplanten. Handig als het in de zomer weer warm is met volop zon.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (4)