Op zoek naar makkelijke terrasplanten die in de volle zon kunnen staan? Kies dan voor planten met een dikke huid, zoals vetkruid (Sedum), agave (Agave) en gomboom (Eucalyptus). Deze planten houden van zon en drinken relatief weinig water. Een groene keuze in droge tijden.

Bestand tegen droogte en volle zon

Het veranderende klimaat dwingt je als tuinier om kritisch te kijken naar de aanplant en inrichting van borders. Vooral terrasplanten in de volle zon – in kuip of op balkon – hebben in de zomer een flinke slok water nodig. Met de keuze voor succulenten zit je wat dat betreft goed. Het zijn makkelijke terrasplanten; ze houden van zon én zijn goed bestand tegen droogte. De planten wortelen ondiep, nemen snel water op en slaan dit op in bladeren, stengels en wortels voor drogere tijden.

 

1. Vetkruid in de volle zon

Varianten van vetkruid (Sedum) zijn makkelijke terrasplanten in tuin én pot die tegen de volle zon kunnen. De Nederlandse naam verwijst naar de blaadjes, die wat vet aanvoelen. Er zijn vierhonderd tot vijfhonderd verschillende soorten vetkruid bekend, van miniformaatje muurpeper (Sedum acre) tot mooie hoge hemelsleutels (S. telephium). Bloeiend vetkruid bevat veel nectar, vandaar dat je er vaak vlinders op ziet zitten. Een andere fijne eigenschap: de planten zijn slakkenproof. Veel soorten verkleuren door de seizoenen heen en hebben een mooie herfstkleur. Zo bloeit Sedum telephium ‘Herbstfreude’ roze in het najaar. Er zijn ook zomerbloeiers met fijne roze tinten zoals purperroze vetkruid (S. ewersii) en roze vetkruid (S. spurium). Houd je meer van geel, probeer dan eens Kamtsjatka vetkruid (S. kamtschaticum) met kleine goudgele bloemetjes.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Sedum telephium ‘Herbstfreude’ bloeit laat in het jaar met roze schermen. Foto iVerde

2. Honderdjarige terrasplanten in volle zon

Honderdjarige aloë, zo wordt de bekende Agave americana wel genoemd. Deze reus kan 10 m hoog worden en groeit in warme gebieden vaak langs de weg. Een prima terrasplant voor in de volle zon dus. Maar de agave kent ook tal van kleine soorten die je prima in pot als makkelijke terrasplant kunt houden. Zo vormt de Agave parrasana mooie, compacte rozetten. Verpotten is een uitdaging met stekelige agaves. Het sap kan bovendien voor huidirritatie zorgen. In Mexico maken ze hier overigens tequila van. En ook de zoete agavesiroop uit deze cactusachtige wordt gewonnen. Agave sisalana is leverancier van de vezel sisal.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Het blad van Agave americana is opvallend getand met scherpe stekels. In een serie staan ze prachtig als decoratie in de tuin.
Met zijn grijsgroene kleur is gomboom of eucalyptus prima geschikt als decoratie, bijvoorbeeld in combinatie met andere planten die hun blad niet verliezen.

3. Gomboom met Australische roots

Gomboom (Eucalyptus) is geen vetplant, maar met zijn Australische roots is het eveneens een warmteliefhebber. Hij heeft oliehoudende eigenschappen en droogt daardoor niet snel uit. Het blad verspreidt een sterke mentholgeur, de bekende eucalyptus. De meest voorkomende cultivar is de Eucalyptus gunnii ‘Azura’. Deze boom met fraaie azuurkleurige bladeren is speciaal op winterhardheid geselecteerd. En: hij verliest zijn bladeren niet. Geef deze terrasplant een plek in de volle zon, anders leunt hij voorover op zoek naar zonlicht.

4. Sierlijke rozetten van Aeonium

Decoratief zijn de rozetten van vetplant Aeonium arboreum van lichtgroen en goudgeel tot purperroze. Er zijn zo’n veertig soorten geteld, waarvan er 34 groeien op de rotsachtige Canarische eilanden. De meeste hebben meerdere rozetten per plant. Als de oude blaadjes verdrogen, vormen zich nieuwe. Zo zal de rozet steeds hoger op de kale stengel groeien. De bloemen verschijnen uit het hart en vertakken zich tot een roze of rode pluim. Populair is onder meer de donkerrode Aeonium arboreum ‘Zwartkop’.

Aeonium arboreum ‘Zwartkop’ heeft opvallende donkere rozetten.

5. Taaie rakker: aloë

Als woestijnplant moet aloë (Aloe) overleven in een extreem klimaat in de volle zon. Hij kan vocht opslaan als de beste en produceert daarnaast tientallen heilzame stoffen waarmee de plant zichzelf (én mensen) kan genezen. De naam is afgeleid van het Arabische Alloeh wat glanzende, bittere stof betekent. Dat slaat op de verkoelende gelachtige vloeistof in de bladeren. Er zijn zo’n driehonderd soorten, waarvan Aloe vera het bekendst is. Fraai zijn ook kandelaar aloë (Aloe arborescens), een boomachtige soort met krullende bladeren, en patrijsveer aloë (Aloe variegata) met donkergroen blad met witte strepen.

 

Makkelijke terrasplanten
Aloë is er in zo’n driehonderd soorten, van mini’s tot bloeiende reuzen.

Terrasplanten verzorgen

Vetplanten gedijen goed in de volle zon. Wees zuinig met water, de kluit mag best een beetje indrogen tussen gietbeurten door. Zorg bovendien voor een goede drainage. Vul de pot onderin met scherven of kiezels en zet geen schotels onder de potten. Kies voor potgrond speciaal voor vetplanten. Kijk wel goed of jouw terrasplant winterhard is. Agave en Aeonium overwinteren bijvoorbeeld liever binnen, eucalyptus kan wel wat vorst verdragen. Bovendien hebben de meeste vetplanten in de winter een rustperiode nodig, waarin ze weinig water vereisen. Ze zullen dan de bloemknoppen vormen.

Zomerbloeiende kuipplanten voor op het terras

Knap je terras of balkon op met zomerbloeiende planten, zoals wolfsmelk met haar prachtige witte sterretjes. Ontdek meer zomerbloeiende kuipplanten voor je terras.

 

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
4.4/5 - (15)