De tuin van Pim Mesie valt niet onder één categorie te plaatsen: hij houdt er bijen, teelt er fruit en kweekt exotische planten. Het is zo’n gevarieerde tuin dat je soms niet weet waar je moet kijken. In Buitenleven 2019/8 zien we dat hij enerzijds van strak geknipte heggen houdt, anderzijds laat hij de natuur het liefst haar gang gaan. Ecologisch tuinieren staat voor hem dan ook hoog in het vaandel.

Tuinieren op het randje

Tuin de Vink verrast: “De tuin is geïnspireerd op de Franse publieke tuinen, waar kleurrijke en opvallende perkbeplanting gebruikt wordt. Dat zie je terug in de kruistuin. Maar er is ook een pottenborder, een boomgaard met oude appelbomen en tropisch fruit, en een moestuin.” Wie denkt dat de tuin één grote chaos is, heeft het mis. De zeer gevarieerde tuin vormt een verrassend mooie eenheid. Maar Pim houdt wel van het opzoeken van grenzen. “Tuinieren op het randje”, noemt hij het.

De bijenkasten maken de gevarieerdee tuin helemaal af – Tuinieren met Buitenleven

In Tuin de Vink vindt je ook bijenkasten. Foto Sietske de Vries

Balanceren als tuinier

Pims interesse ligt bij de zoektocht naar een balans tussen planten die zorg nodig hebben en planten die hij de vrije loop kan laten. Die balans zoekt hij ook bij het verzorgen van de bijen, want zijn tuin heeft ook een nog bijenkast. “Ik laat de bijen met rust zodat ze hun eigen cyclus kunnen volgen. Het idee is dat, zonder ingrijpen van de mens, het volk sterker wordt. Aan het eind van het jaar schat ik in of ze genoeg honing hebben voor de winter. Als er een overschot is, dan voel ik me vrij genoeg om wat te nemen als dank voor de huisvesting. Zo is er een mooie balans: de bijen zorgen voor bestuiving van mijn fruit en groenten en een betere oogst en ik zorg voor een passende woning.”

Bijenkassen maken de gevarieerde tuin helemaal af – Tuinieren met Buitenleven

Pim en zijn pleegdochter in zijn tuin. Foto Sietske de Vries

Meer weten over de gevarieerde Tuin de Vink

Bijen, exotische planten en tropisch fruit: over deze gevarieerde tuin valt veel meer te vertellen. Het hele verhaal van Pim Mesie en zijn Tuin de Vink lees je in Buitenleven 2019/8. Deze ligt van 13 september tot en met 7 november in de winkels.

Woon je in de stad en ben je op zoek naar een ander soort tuininspiratie? Een tijdje terug publiceerden we op onze website een artikel over een tuinontwerp voor een multifunctionele stadstuin.

Review deze post