Erve Vennekotte is een ecologisch plantenparadijs in het Gelderse Laren en te bewonderen in Buitenleven 2020/05. Ria Markvoort is hier de ‘dubbeldoeltuinman’: ze is goed voor de planten, voor de dieren én ze begeleidt mensen in hun persoonlijke groei, vanuit de tuin. Haar ecologische tuintips lees je hier.

Het begint bij de bodem

Het begint bij het zoeken van planten die passen bij jouw grondsoort. “Anders blijf je bezig met het creëren van een kunstmatige voedingsbovem”, aldus Ria. Daar blijft het niet bij, de bodem heeft zorg nodig. “Mulch de tuinaarde met afval uit eigen tuin. Hiermee voed je het bodemleven en daar worden de planten sterker van, op die manier hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.”

Ria speelt graag met bloemvormen. Foto: Gea Laar

Beplanten met aandacht

“Denk in seizoenen”, is Ria’s tip bij het beplanten van je tuin. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dieren. Zorg bijvoorbeeld voor vroegbloeiende planten voor de bijen. “En geef een beetje extra aandacht aan de borders waarvan je oogst, zoals de moestuin en eenjarige pluktuin.” Waar je veel wegneemt, voeg je voeding toe, is haar advies. Zelf gebruikt ze paardenmest met compost hiervoor.

Ria: “Toen we voor het eerst hier waren, waren we meteen verkocht. We voelden de oude grond.” Foto: Gea Laar

Denk circulair

Stel jezelf de vraag: wat kun je hergebruiken? Ria: “Ga op zoek naar oude bouwmaterialen die kunt verwerken en hergebruiken in je tuin, voordat je naar de bouwmarkt gaat.” Veel materialen kun je ook upcyclen. Zo kun je van een fles prima een plantenbak maken. Meer upcycle ideeën lees je in dit artikel.

Meer weten over tuin van Erve Vennekotte?

Het hele verhaal van Ria en haar tuin lees je in de Buitenleven 2020/5. Deze ligt van 22 mei tot 25 juni in de winkels. Je kunt hem ook online bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten.

4/5 - (1)