Geen achtertuin met uitzicht op de houten schutting en de nieuwbouwhuizen erachter, maar een tuinontwerp met een weelderige tuin met groene wanden, een vijver als middelpunt en heel veel planten die het waterkantgevoel versterken. Laat je in Buitenleven 2019/2 onderdompelen in een biotoop aan huis.

Opgesloten tussen schuttingen

Biotoop aan huis: ga voor een levendige en natuurlijk tuin met dit tuinontwerp uit Buitenleven.

In het tuinontwerp van Jeanne van Rijs (Oxalis Tuinontwerpen) is de vijver het centrale middelpunt. Foto Jeanne van Rijs

De kersverse eigenaren van de biotoop klopten bij tuinontwerper Jeanne van Rijs van Oxalis Tuinontwerpen in Sambeek (NB) aan met een noodkreet: zij voelden zich opgesloten in hun met schuttingen afgesloten tuin. Door veel groene en hoge beplanting, zoals niet-woekerende bamboesoorten tegen de schutting, wordt deze begrenzing minder zichtbaar en voelbaar.

Vijver als bron van leven

Biotoop aan huis: ga voor een levendige en natuurlijk tuin met dit tuinontwerp uit Buitenleven.

De weidebeekjuffer komt ook af op de levendige vijver. Foto Jeanne van Rijs

Om het effect van een levendige biotoop te versterken, is in het tuinontwerp gekozen voor een vijver als centraal middelpunt van de tuin. Geen diep gat dat er vanuit het niets opeens is, maar een relatief ondiepe vijver die vanuit het grind langzaam doorloopt. Libellen, waterjuffers, schrijvertjes, kikkers, salamanders, maar ook vogels worden door het water aangetrokken. De tuin wordt zo een enorme bron van leven.

Tuinontwerper aan het woord

Jeanne is van huis uit biochemicus en de liefde voor planten zie je terug in haar tuinontwerpen met weelderige beplanting én een sterke lijnvoering. “Ik wilde een tuin met een sterke en boeiende uitstraling waarin alles zou kloppen. De uitverkoren planten in deze biotoop moesten naadloos aansluiten bij de sfeer van water, daarom zie je hier veel planten met lijnvormig blad, zoals siergrassen, irissen en daglelies. Dit basispakket heb ik aangevuld met voorjaarsbloeiers zoals globebloem en sleutelbloem. Omdat de planten uit de vorige tuin al groter zijn, oogt de tuin nu na ruim een jaar al heel weelderig.”

Ook een biotoop aan huis?

Wil je een levendige en natuurlijke tuin? Download dan de plattegrond met legenda (en plantenlijst) van dit tuinontwerp en ga aan de slag! Natuurlijk zijn we benieuwd naar het eindresultaat. Stuur ons foto’s van je tuinproject, liefst voor en na. Het hele artikel over dit tuinontwerp lees je in Buitenleven 2019/2, die nog tot en met 14 maart in de winkels ligt.

Plattegrond-tuinontwerper-met-legenda-Buitenleven-2019-2

Plantenlijst-en-plattegrond-Buitenleven-2019-2

Review deze post