Struinen, spelen en verdwalen in een bloemenzee. Carrie Preston ontwierp een tuin die leuk en handig is voor de kinderen, maar vooral mooi is om naar te kijken. Ze combineerde drie tuinen en maakte er één bloemenzee van. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2020/6.

Een bloemenzee rondom

Omdat de bewoners een aanbouw hadden geplaatst in de achtertuin, bleef er maar weinig ruimte over voor een bloemenzee. Gelukkig waren er nog nog een zij- en voortuin. Carrie Preston maakte van alle tuinen één. “Met behulp van vlakken van gegoten beton zijn de hoofdpaden rond de woning met elkaar verbonden. Dit is het hart van de tuin geworden.” Maar beton is zeker niet de leidraad in deze tuin, dat zijn de vele bloemen.

Door het plaatsen van verhoogde bloembakken, werd er veel privacy gecreëerd in de voortuin. Foto: Jolanthe Lalkens

Spelen tussen het groen

Verscholen tussen de bloemen in de zijtuin, vind je een trampoline, een klimrek, een glijbaan en een schommel. Want een grote wens van de bewoners was dat de kinderen genoeg te spelen hebben in de tuin. Dat is gelukt. Door de speelruimte in lager gelegen vlakken te bouwen, valt het nieteens op. Wat wel opvalt is kleur. “De eigenaresse wilde bloemen in het kleurenpallet roze en abrikoos, iets wat zij ook uitdraagt in haar kleding. Die kleuren heb ik dus in overvloed gebruikt”, zegt de ontwerpster lachend.

De zijtuin is, bijna letterlijk, een speeltuin voor de kids geworden. Foto: Jolanthe Lalkens

Eigen sfeer

De verhoogde bloembakken in de voortuin zorgen voor privacy en maken een duidelijke scheidslijn met de straat. Elk tuindeel heeft haar eigen sfeer: zo is de bloemenzee in de achtertuin wat zachter van kleur, terwijl de zijtuin wat feller is en de voortuin robuust oogt. Maar er is ook cohesie in de hele tuin. “Ik heb gebruik gemaakt van verbindende planten die in elk tuindeel terugkomen”, zegt Carrie. Er is in ieder geval geen ruimte onbenut gelaten. Een voortuin als een visitekaartje, eten onder de overkapping en spelen in de zijtuin. “Mijn taak is volbracht”, lacht de ontwerpster. “Zonder goed ontwerp zouden de zij- en voortuin geen functie hebben gehad, terwijl ze tachtig procent van het oppervlak uitmaken. Dat zou pas een gemiste kans zijn.”

Meer over dit tuinontwerp?

Benieuwd naar meer foto’s en het verhaal achter het ontwerp? Je leest het hele artikel in Buitenleven 2020/6. Deze ligt nog tot en met 30 juli in de winkel. Wist je dat je onze edities ook online kunt bestellen?

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020/06.

Wil je zelf thuis een bloemenzee maken? Een bloemenweide is niet moeilijk te maken en het ziet er al snel prachtig uit. Lees hoe je een bloemenweide aanlegt.

Review deze post