Houd je van kleur en een tuin zonder al te veel structuur? Dan kun je zeker inspiratie opdoen uit het tuinontwerp in Buitenleven 2018/9. Daarbij diende in Vught de plaatselijke kerktoren als uitgangspunt voor een mooi uitzicht en weerspiegeling in de vijver.

Ruimte, kleur en beleving

Ontwerpers Monique Donders en Pierre van der Heiden brachten ruimte, kleur en beleving in de tuin. Je ziet geen gestructureerde traditionele borders, maar losse, zachte beplanting die uit het grind lijkt op te duiken. Die beplanting met rood, oranje, geel en paars is allesbehalve alledaags.

Tuinontwerp met een spiegelvijver

Tuinontwerp met een spiegelvijver. Foto Donders! & van der Heiden

Tuinontwerp met spiegelvijver

Om de tuin in evenwicht te brengen, creëerden de ontwerpers een spiegelvijver van 10,5×2 m. Die kun je niet missen als je binnen in de woning zit. ’s Avonds is een blik naar het ‘geleende landschap’ een waar kijkgenot als de prachtige kerktoren van Vught reflecteert in het water en je de wolken voorbij ziet trekken.

Tuinontwerper aan het woord

“Het kleurenpallet was een expliciete wens van de bewoonster”, zegt Monique. Tijdens de bloei spelen immers niet alleen de kleuren, maar ook de vormen een grote rol. Zo zie je de ronde bollen van Allium tegenover de fladderende bloemen en klaprozen, met daartussen het sprietige van de grassen. Verder vormen de bladstructuren een mooie afwisseling in de beplanting.
Dat deze tuin veel karakter heeft, blijkt ook uit het materiaalgebruik. De vijverrand is gemaakt van zink en het in beton gestorte terras is afgewerkt met originele Portugese tegeltjes. Let ook op de plaats van de Japanse notenboom (Gingko biloba).

In de beplanting zit ogenschijnlijk geen structuur

In de beplanting zit ogenschijnlijk geen structuur. Foto Donders! & van der Heiden

Leg zelf deze tuin aan

Wil je zelf aan de slag gaan met dit tuinontwerp? Een reflecterende kerktoren in een vijver is natuurlijk geen must. Download voor inspiratie de plattegrond met legenda en treed in de voetsporen van deze Brabantse tuinontwerpers. Zoals altijd zijn we erg benieuwd naar het eindresultaat. Stuur ons foto’s van je tuinproject, het liefst voor en na, zodat we je trots kunnen delen.

Plattegrond-de-tuinontwerper-Buitenleven-2018-9

Review deze post